Hufvudstadsbladet

Unga blåvita hjältar

- Hans Sundström 029 080 1379, hans.sundstrom@hbl.fi

UNGDOMSFIL­M Lomasankar­it Regi: Taavi Vartia. Manus: Taavi Vartia, Karoliina och Niklas Lindgren. Foto: Mika Orasmaa. Musik: Panu Aaltio. I rollerna: Nuutti Konttinen, Veikka Vainikka, Emil Auno, Ifigeneia Tzola, Ville Myllyrinne, Laura Malmivaara, Ionna Triantafyl­lidou, Orfeas Avgoustidi­s.

Visst har regissören Taavi Vartia och hans team hittat ett vinnande och vettigt koncept när de förverklig­at det ungdomliga äventyret Lomasankar­it. Den bjuder på spänning och dramatik, onekligen lite i Enid Blytons anda, men även på humor och kamratskap samt trots och rädslor som hör ungdomen till.

Äventyret utspelar sig på semesterpa­radiset Kos där man samarbetat med den grekiska medproduce­nten Inkas Films. Semesterfi­rarna består av 15-åriga Toni ( Nuutti Konttinen), hans far Markku ( Ville Myllyrinne), styvmor Annika ( Laura Malmivaara) och halvbröder Aleksi ( Veikka Vainikka) och Veeti ( Emil Auno). Men den trotsige och buttre Toni, vars riktiga mor har omkommit i en drunknings­olycka, har aldrig ac- cepterat faderns nya äktenskap och sina halvbröder. För honom är hela semesterre­san ett nödvändigt ont och han försöker isolera sig från de andra så gott det går.

En ljusglimt utgör ändå mötet med den unga lokala skönheten Adriana ( Ifigeneia Tzola) som är en baddare på att dyka. På ön verkar även arkeologen Ruben ( Orfeas Avgoustidi­s) och säkerhetsc­hefen Alexandra ( Ioanna Triantafyl­lidou) som för våra semesterfi­rare understryk­er vik- ten av att rädda nationella skatter från havets botten och se till att de inte hamnar i fel händer.

Men det visar sig att de två är ulvar i fårakläder, femtekolon­nare som samarbetar med en skum affärsman och som även mutat en del av den lokala polisen. I en grotta i havsdjupet har de upptäckt en ofantlig skatt som för länge sedan gömdes i samband med den osmanska anstormnin­gen. För att bärga skatten från den trånga grottan kidnappar de dykarflick­an Adriana som därefter ska råka ut för en ”drunknings­olycka”. Av en slump får den finska pojktrion nys om planerna och skrider till verket för att rädda Adriana.

Det borgar för ett spännande och fartfyllt äventyr som onekligen kan verka lite gammalmodi­gt och som kanske inte alltid är helt trovärdigt men som ändå skickligt bollar med den ungdomliga genrens konvention­er i vilka både raffel och humor ingår som ingrediens­er. Och med ett persongall­eri där inte alla men förvånansv­ärt många av den lokala befolkning­en är skurkaktig­a och korrumpera­de.

 ??  ?? TRE PÅ ÄVENTYR. Nuutti Konttinen, Veikka Vainikka och Emil Auno i Lomasankar­it.
TRE PÅ ÄVENTYR. Nuutti Konttinen, Veikka Vainikka och Emil Auno i Lomasankar­it.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland