Hufvudstadsbladet

Pikkaraine­n stortrivs i bekant HIFK-miljö

Under sommaren och hösten sneglade Hannu Pikkaraine­n på Ishallen och funderade på hur bra det skulle kännas att spela i arenan igen. I går sköt han säsongens första mål då han hemmadebut­erade för IFK.

- Filip Saxén 029 080 1372, filip.saxen@hbl.fi, Twitter: @FilipSaxen

Hannu Pikkaraine­n klär långsamt av sig sin utrustning i omklädning­srummet. Till skillnad från de övriga spelarna har han ingen namnskylt vid sin plats utan den silverfärg­ade brickan glänser ovanför kroken där byxorna hänger.

– Det är otroligt kul att spela, säger han.

Den första hemmamatch­en i Ishallen sedan våren 2009 är över och han har två matcher bakom sig i IFK-dressen.

– Det har väl gått helt ok för mig hittills. Jag funderade nog en del på hur det ska kännas att spela efter en så lång paus och i dag kände jag nog av i benen under förlängnin­gen, säger Pikkaraine­n.

Efter förra säsongen stod den 31-åriga backen kontraktsl­ös. Men trots att han inte hade ett lag var det full träning som gällde. Tillsamman­s med NHL-spelare och andra arbetslösa spelare tränade han i Sundholmen­s ishall.

– Vi har haft ett bra gäng hela tiden. Bröderna Granlund var där precis som bröderna Ruutu och också Pekka Rinne och Valtteri Filppula deltog i träningarn­a, räknar han upp.

– Kari Jalonen ledde träningar för oss en månad och det kändes som att tillhöra ett lag trots att jag egentligen inte gjorde det.

En efter en försvann Pikkaraine­ns träningsko­mpisar i takt med att de skrev kontrakt. Då Arto Laatikaine­n, Esa Pirnes och Jarkko Ruutu hittade klubbar tränade Pikkaraine­n på egen hand torsdag och fredag förra veckan.

– Jag hade omklädning­srummet bredvid IFK eftersom de var i exil då Horse Show var här i hallen. Efter fredagens tråningar var det kort väg att flytta utrustning­en från ett omklädning­srum till ett annat, säger han leende.

Den här veckan återvände IFK till den egna hallen och det egna omklädning­srummet. Ett omklädning­srum som är både bekant och obekant för Pikkaraine­n som spelade sex säsonger i HIFK innan han via Modo, Dynamo Minsk, Skellefteå, TPS, Medvescak Zagreb och Leksand hittade tillbaka till Helsingfor­s.

– Jag bor här alldeles intill hallen och har flera gånger joggat här förbi och tänkt att det nog skulle vara kul att få spela här igen. Jag har sett en del matcher från läktarplat­s och det känns otroligt bra att vara här igen, säger han.

– Omklädning­srummet är ju snyggt och nytt. Första dagen måste jag fråga Ramu (Teemu Ramstedt) var jag kan hitta kaffe då allt är på nya platser här. För tolv år sedan var det min uppgift att koka kaffe och nu hittade jag inte ens kokaren. Så visst har en hel del förändrats under åren.

Pikkaraine­ns kontrakt sträcker sig till den sista november och han gör ingen hemlighet av att han gärna fortsätter i klubben efter det.

– Men det är ingen idé att fundera på den saken nu. Jag tar en dag och en match i taget och försöker bara göra mitt arbete så bra som möjligt. Jag tycker det gått rätt bra. Laget har tagit fem poäng och mitt eget spel har väl varit ok också.

Pikkaraine­n sköt säsongens första mål i straffsege­rn över Pelicans och har poängen 1+2 på sina två matcher i IFK. Fortsätter han spela lika stabilt både framåt och bakåt lär sportchefe­n Tom Nybondas lägga ett kontraktsa­nbud för hela säsongen framför Pikkaraine­n under den nuvarande kontraktsp­erioden.

 ?? LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? FIN COMEBACK. Hannu Pikkaraine­n, närmast kameran, har gjort en comeback i rödtröjan som heter duga.
LEHTIKUVA/VESA MOILANEN FIN COMEBACK. Hannu Pikkaraine­n, närmast kameran, har gjort en comeback i rödtröjan som heter duga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland