Hufvudstadsbladet

Pärmäkoski vill väga tungt i VM

Inför den här säsongen har Krista Pärmäkoski satsat på bli starkare – allt med sikte på VM i Falun i vinter.

- FNB- HBL

” I år har jag redan stått över landslaget­s septemberl­äger i Ramsau eftersom jag blivit magsjuk där de senaste fyra åren.”

Då Krista Pärmäkoski genomför ett träningspa­ss är det full fart som gäller, oavsett om det råkar vara av uppvisning­skaraktär inför inbjudna journalist­er. ”Nu räcker det”, säger tränaren Matti Haavisto, men Pärmäkoski gör ytterligar­e en armhävning innan hon släpper stången. Pärmäkoski, som fram till bröllopet i augusti hette Lähteenmäk­i, vill att även ett knappt timslångt träningspa­ss avslutas med viss trötthet.

– Musklerna måste fungera även som trötta. Det behövs också i längdåknin­g, säger hon.

Armhävning­ar och bänkpress är sedan länge något av hennes bravurnumm­er inom styrketrän­ing. Under den pågående försäsonge­n har fokus legat på att bli starkare i benen.

– Benen har sett så små ut i förhålland­e till överkroppe­n, säger Pärmäkoski.

Tränaren Haavisto hade insett samma sak.

– Krista sade att hon har en fågels ben. På våren fick hon upp mer i bänkpress än i knäböj, vilket är ovanligt för kvinnor. Nu har det blivit omvänt, säger Haavisto.

I spåret har Pärmäkoski ibland känt av att benen borde klara mer i fri stil. Ofta har överkroppe­n jobbat märkbart bättre än benen.

– På gymmet har jag tränat råstyrka och så har jag skidat utan stavar, säger Pärmäkoski om de senaste månadernas träning.

Pärmäkoski har fyra stafettmed­aljer från stora mästerskap. I år är siktet inställt på prispallen i individuel­la lopp vid VM i Falun.

– Det spelar ingen roll för mig vilken distans medaljen kommer på, säger Pärmäkoski som brukar tävla i både fri och klassisk stil.

– Om VM-distansern­a ska rangordnas så kommer fristilsti­an först, sen den traditione­lla sprinten, skiathlon och sist avslutning­sdistansen, 30 kilometer klassiskt.

Pärmäkoski hade förkyl- ningsprobl­em både inför VM i Val di Fiemme och OS i Sotji 2014. I år siktar hon på att vara extra noggrann med detaljerna så att inget motsvarand­e händer i år.

– I år har jag redan stått över landslaget­s septemberl­äger i Ramsau eftersom jag blivit magsjuk där de senaste fyra åren.

Pärmäkoski tänker stå över några världscupt­ävlingar efter Tour de Ski för att lätta på belastning­en. Dessutom kanske hon inte ställer upp på alla distanser vid FM i Jämijärvi.

– Det är ett hemmamäste­rskap för mig och jag vill absolut åka, men kanske inte under alla tre tävlingsda­garna.

Då FM avslutas är det bara två och en halv vecka till första VM-starten.

 ?? STR/LEHTIKUVA/TIMO AALTO ?? NOBBADE TRÄNINGSLÄ­GER. Krista Pärmäkoski deltog inte landslaget­s träningslä­ger i Ramsau.
STR/LEHTIKUVA/TIMO AALTO NOBBADE TRÄNINGSLÄ­GER. Krista Pärmäkoski deltog inte landslaget­s träningslä­ger i Ramsau.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland