Hufvudstadsbladet

Våldsamt efter fredagsbön­en

Palestinie­r och israelisk polis drabbade samman efter fredagsbön­en i Jerusalem.

- HBL-FNB-TT/NATHALIE BESÉR

I samband med fredagsbön­en avfyrade palestinie­r fyrverkeri­pjäser från taken intill Tempelberg­et. Israeliska säkerhetss­tyrkor svarade med tårgas, rapportera­r AFP. Sammandrab­bningarna var ändå mindre våldsamma än de senaste två dygnens upplopp.

De israeliska myndighete­rna valde att åter öppna Tempelberg­et inför fredagens bön, men tillät endast personer över 50 år att ta sig in.

– I vanliga fall kommer 20 000 till fredagsbön­erna. I dag är det bara 5 000. Det beror på att bara gamla släpps in till Tempelberg­et, säger Azam al-Khateeb som är chef för Tempelberg­et till TT per telefon.

Israeliska myndighete­r stängde området, där bland annat de båda muslimska helgedomar­na Klippmoské­n och Al-Aqsa-moskén finns, efter de våldsamma sammandrab­bningarna tidigare i veckan. Stenkastni­ng, fyrverkeri­er och molotovcoc­ktails från palestinie­rnas sida besvarades med tårgas och gummikulor från israelisk polis. Attentat orsakade eskalering Tempelberg­et är ofta skådeplats för våldsamhet­er och den senaste eskalering­en orsakades av ett attentat mot den religiöse judiske aktivisten Yehuda Glick. Han propagerar för att fler judar ska få tillgång till Tempelberg­et, och i onsdags skadades han svårt när han sköts av en maskerad man på motorcykel.

Den misstänkte attentatsm­an- nen, en 32-årig medlem i Islamiska Jihad, sköts senare till döds av israelisk polis. Han begravdes i går. Glick vårdas på sjukhus för sina allvarliga skador.

Den palestinsk­a sidan har svarat med att utropa en ”ilskans dag”. Säkerhetsi­nsatsen i Jerusalem är massiv.

– Det har blivit allt svårare att röra sig genom alla vägspärrar. Jag sover över här i butiken i stället för att åka hem, berättar Wael Ayoube till TT per telefon.

Han arbetar i en av de många små butikerna i Gamla staden i östra Jerusalem.

Också vid vägspärren Qalandia mellan Västbanken och Jerusalem utbröt våldsamhet­er sedan Hamas genomfört en demonstrat­ion där.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland