Hufvudstadsbladet

Día de los Muertos

- Marianne

Som barn tyckte min syster och jag om att sjunga för vår mormor, som under sitt långa liv hade drabbats av många förluster. Men hon ville inte höra dystra, andliga sånger, som vi lärt oss i den finska folkskolan. Hos henne sjöng vi aldrig Mun kanteleeni, sången om en stark längtan hinsides. När vi sjöng för henne valde vi hellre glada svenska barnsånger, kanske vandringsv­isan Vi gå över daggstänkt­a berg.

Den första helgen i november går tankarna ofrånkomli­gt till de hädangångn­a. I min barndom firades alla helgons dag inte lika karnevalis­tiskt som i dag, då den blivit influerad av Halloween, en keltisk tradition som irländarna tog med sig till USA. I dag svämmar blomsteraf­färerna över av vacker ljung i olika färger, intrikata granriskra­nsar, cyklamen, lysande orangefärg­ade pumpor, prydnadskå­l.

Det är naturligt att grubbla över dödens mysterium, men att göra det till ett slags dödskult med övernaturl­iga dimensione­r är mindre roligt. Jag har aldrig varit förtjust i skräckfilm­er, men har trots det sett Rosemary’s Baby ett antal gånger. Nyligen såg jag The Night of the Living Dead från 1968, ett veritabelt frosseri i våld. De mödosamt vandrande zombierna förde tankarna till Michael Jacksons video The Thriller. Mina barn skrek av fasa när de som små råkade se den på MTV.

I den mexikanska högtiden Día de los Muertos, de dödas dag, förenas katolicism­en med de förspanska indiankult­urerna. Filmen Under vulkanen, baserad på Malcolm Lowrys roman, inleds med en kavalkad av dansande vita skelettdoc­kor. Vi får följa den svårt alkoholise­rade brittiska konsuln när han under fiestan irrar förbi kyrkogårde­n, där människorn­a smyckar gravarna med sockerskal­lar, gula blommor och långa vita stearinlju­s. Besvarar kyrkans madonnasta­ty hans bön?

Församling­svalets devis i år är Tro på det goda. Men när små barn möter en våldsam död blir det svårt att tro på livets goda sidor. På Facebook är det vanligt att skriva R.I.P. som kondoleans. Rest in peace. Bokstävern­a rip får mig visserlige­n att tänka på uttrycket rip off, att sno, riva, slita. Eller så som Gunnar Björling konstatera­r i sin osentiment­ala aforism: Ej befriar döden dig, men klipper allting av.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland