Hufvudstadsbladet

Sundberg behövs i båda ändar

I Tyskland är han något av en försvarssp­ecialist. I landslaget är han en av de giftigaste målskyttar­na. Mot Spanien ska Richard Sundberg plocka fram båda delarna av sitt kunnande för att kunna bjuda världsmäst­arna på en rejäl kamp.

- Filip Saxén 029 080 1372, filip.saxen@hbl.fi, Twitter: @FilipSaxen

Richard Sundberg har i höst fått se vad handbollsk­ultur betyder. Att flytta från HC West till 2. Bundesliga­klubben TV Bittenfeld är något 22-åringen definitivt inte ångrat.

– Då jag fick den här chansen fanns det nog inget annat alternativ än att tacka ja. Då jag flyttade till Tyskland gick allt rätt fort. Mitt mål var och är att utvecklas som spelare, säger han.

I den inhemska ligan var det en vanlig syn att se Sundberg komma med både tempo och kraft och vräka in mål på löpande band. I Bittenfeld har rollen varit lite annorlunda.

– Jag har fått en hel del ansvar och fått inleda matcherna på planen. Men min främsta uppgift är att spela i försvaret. Det är ingen ny situation för mig, jag hade samma roll då jag först kom in i West, minns han.

Och visst har han också fått en del ansvar framåt även om fokus för tillfället ligger i försvaret i det tyska laget.

– Det är rätt annorlunda i Tyskland jämfört med hur det är i Finland. Handbollen är mera rollbunden. Det går inte att spela både anfall och försvar sextio minuter i den ligan, säger han.

– Vi talar om en av världens fem bästa ligor och jag spelar för tillfället åtminstone en halvlek som tvåa i försvaret. Att stoppa tyskar är mitt främsta jobb. En stor skillnad jämfört med Finland är att om man som försvarare inte är ute och stöter på en spelare vid nio meter så är det direkt mål.

Träningsku­lturen i klubben skiljer sig mycket från vad Sundberg blev van vid i Mikael Källmans West.

– Det är inte mycket individuel­l träning utan träningarn­a handlar främst om det taktiska. Vi kollar mycket på video och gör taktiska träningar mot ett mål. Jag har alltid varit en spelare som går mycket på känsla och gillar då det är raka rör, men jag har nu fått vänja mig vid nya saker, beskriver han.

Efter den väntade förlusten på bortaplan mot just Tyskland blir motståndet ännu tuffare i den andra kvalmatche­n. Ingen mindre än regerande världsmäst­arna Spanien står för motståndet i eftermidda­g i Vanda.

– Nu gäller det bara att njuta av det hela. Jag hoppas på en storpublik och att de ger oss ett högljutt stöd. Det är något vi verkligen behöver och kan ha nytta av, säger han.

Att Finland skulle klara av att rå på de spanska världsstjä­rnorna är inte realistisk­t att tro. I fotboll och hockey kan ett lag satsa allt på försvar och på det sättet minimera motståndar­nas chanser. Men i handboll är en sådan taktik inte möjligt. Det är ändå defensiven som är i nyckelroll.

– Bästa vapnet mot Spanien är ett hårt försvar och kontringar, slår Sundberg fast.

 ??  ??
 ?? CATA PORTIN ?? NYCKELSPEL­ARE. Richard Sundberg var Finlands nästbästa målskytt mot Tyskland. I dag är motståndet ännu tuffare då världsmäst­arna Spanien besöker Vanda.
CATA PORTIN NYCKELSPEL­ARE. Richard Sundberg var Finlands nästbästa målskytt mot Tyskland. I dag är motståndet ännu tuffare då världsmäst­arna Spanien besöker Vanda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland