Hufvudstadsbladet

En soppa vid namn Caterham

Vilken soppa. Alla skyller på alla då det gäller Caterham. Det konsortium som tog över för några månader sedan säger att de gjort allt rätt men påstår att förre ägaren Tony Fernandes inte skrivit över aktierna.

- Fredrik af Petersens sport@hbl.fi

Fernandes i sin tur säger att han inte fått betalt. Nu har det nya gänget tröttnat. Man har betalt av skulder enligt den plan man gjort upp men har ingen lust att pumpa in mer pengar. Tyvärr. Marussia har också slagit igen.

När det gäller Marussia ville eller kunde den ryska miljardäre­n Andrej Tjeglakov, som ägde största delen av teamet, inte betala mer. I april stängde den ryska sportbilsf­abriken Marussia Motors och Tjeglakov sa att han skulle finansiera teamet bara till och med Rysslands GP. Ett par dagar senare gjorde han som han sagt och stoppade alla betalninga­r.

Det finns andra som skyller det hela på Bernie Ecclestone.

Ecclestone har länge haft en idé. Att de stora teamen skulle köra med tre bilar så att fältet skulle bli mer jämnt. Caterham och de andra små stallen hängde ju aldrig med i toppen. Kritikerna säger att Caterham och Marussia lär ha bett Ecclestone om förskott på sin del av inkomstern­a från tv-rättighete­rna för att kunna betala löpande kostnader och klara av att köra de tre sista loppen. Sauber har exempelvis fått förskott två gånger. Williams minst en gång. Men den här gången lär Ecclestone ha sagt nej. Han fick ju en fin chans att bli av med två team han inte vill ha med i sin VM-serie.

I reglerna står det till och med att om startfälte­t sjunker till under 20 bilar måste Ferrari, Red Bull och McLaren ställa upp med en tredje bil. Skulle McLaren inte vilja eller kunna lär Mercedes ta över.

Red Bull säger att man kan göra det men ställer tre krav som man vill ha svar på till sista loppet i Abu Dhabi.

Den tredje bilen skall kunna köra under ett annat varumärke för att locka till sig nya sponsorer.

– Vår kapacitet i fabriken i Milton Keynes är så stor att vi knappast skulle få några extra kostnader för en tredje bil, säger Red Bulls motorsport­schef Helmut Marko.

– Dessutom vore det en bra lösning för vårt lyxproblem. Vi har för många bra förare men för få bilar.

Vad händer med Caterham?

Ryktet säger att det konsortium som tog över i somras inte gett upp hoppet helt och hållet. Nu finns det ju kanske en chans att köpa ett helt team med alla de verktyg och fabrik som behövs för en spottstyve­r från konkursför­valtaren. Samma sak kan hända med Marussia. Två indier lär redan ha bjudit 70 miljoner pund för teamet. Billigt i den här sporten. Ferrari Ännu en nyhet som kanske kommer att skaka om formel 1.

Fiat har bestämt att sälja Ferrari. Nästa år skall tio procent av aktierna ut på börsen i Milano och resten skall säljas till dem som redan har Fiataktier. Hur kommer det att påverka det legendaris­ka Scuderia Ferrari? Ingen vet.

 ??                                         ?? ADJÖ? Marussia och Caterham är två stall F1-diktatorn Bernie Ecclestone mer än gärna blir av med.
ADJÖ? Marussia och Caterham är två stall F1-diktatorn Bernie Ecclestone mer än gärna blir av med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland