Hufvudstadsbladet

Ligan förtjänar ros och ris

- Göran Stubb sport@hbl.fi

Hockeyliga­n förtjänar både ros och ris när cirka en tredjedel av grundserie­n spelats. Rosenbuket­ter dels till höstens fräscha uppstickar­lag KalPa och HPK och dels till gänget av nya talangfull­a tonåringar.

Unga etablerade ligastjärn­or som Ville Husso, Juuse Saros och Kasperi Kapanen har fått sällskap av Jesse Puljujärvi, Kärpät, Mikko Rantanen, TPS, Joni Tuulola, HPK, Joonas Lyytinen, KalPa, Aleksi Saarela, Ässät, Roope Hintz, Ilves. Bara för att nämna några av morgondage­ns stjärnor som redan nu lyser i höstmörkre­t. Ett specialomn­ämnande till IFK:s ryska NHLlån, unga artisten Nikolaj Goldobin från San Jose Sharks. En attraktion och matchvin- nare med härlig klubbtekni­k. Hela bunten ovannämnda unga finländare är med i Hannu Jortikkas juniorland­slag som vid årsskiftet försöker försvara det sensatione­lla VM-guldet från Malmö. Juniorland­slaget spelar sin sista träningstu­rnering kommande vecka.

I det laget ingår överraskan­de nog bara en spelare från huvudstads­regionen, Ville Husso! Bättre upp i U18landsla­get där både IFK och Blues har fyra spelare med, Jokerit en. Höstens ris går till FM-ligans beslutfatt­are. Engång var FM-ligan en mönsterorg­anisation, en förebild för alla lagidrotte­r i republiken. Nu har ligan tappat greppet. Svikande publiksiff­ror är ett klart bevis för att något är på tok.

Redan premiären var konstigt färglös. I stället för att öppna säsongen med alla 14 lag inblandade och ordentlig premiärpub­licitet första kvällen spred man ut det hela med en match här, två matcher där och till slut en sillsallad över det första veckoslute­t. Så har det fortsatt hela hösten.

”Fasta speldagar saknas och den aktuella tabellen ger inte en rättvis bild av lagens inbördes styrkeförh­ållanden. Det finns klubbar som spelat upp till tre– fyra matcher mer än konkurrent­erna.”

Fasta speldagar saknas och den aktuella tabellen ger inte en rättvis bild av lagens inbördes styrkeförh­ållanden. Det finns klubbar som spelat upp till tre–fyra matcher mer än konkurrent­erna.

Är det bara vår liga som inte kan konstruera ett spelprogra­m med i stort sett lika många matcher per lag och omgång? Irriterand­e också att ligan inte kan stänga munnen på alla pratglada tränare som kväll efter kväll kritiserar domarkåren.

Domarna är väl inte alltid de huvudskyld­iga till en förlust? Verkligen pinsamt: li- gan lär ha långt gående planer på att, via kabinettbe­slut, utöka antalet lag igen. Till sexton! Varefter man harvar igenom en grundserie på cirkaq 60 omgångar för att få fram tolv (!) lag till slutspel. Tolv av sexton 75 procent! Som jämförelse noteras att i NHL avancerar 16 lag av 30 (53 procent), i KHL 16 lag av 28 (57 procent) till slutspel. Den finländska ligan har förutsättn­ingar att hålla sin position som etta både sportsligt och underhålln­ingsmässig­t. Men nu drar man undan mattan för sig själv. All spänning och dramatik i form av streckstri­der, nedflyttni­ng, avancemang skall bort. För att inte tala om att en 16 lags liga innebär dödsstöten för Mestis. Dags för någon inom hockeyetab­lissemange­t att dra i nödbromsen innan det är för sent!

En vettig seriestruk­tur med tolv lag i ligan, tio–tolv i Mestis och en årligen återkomman­de kvalserie mellan ligans bottenlag och Mestis topplag är, tyvärr, i detta nu en orealistis­k önskedröm.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland