Hufvudstadsbladet

”Håll alla elaka tankar för dig själv”

Amanda Stenius, 18, efterlyser mera intresse för främmande kulturer och platser, enligt henne är vi ofta alltför inåtvända och själviska. Hon ser fram emot att upptäcka nya platser om hon blir vald till Finlands Lucia.

- Amanda Mannström amanda.mannstrom@hbl.fi

Varför vill du vara med och bevara luciatradi­tionen? – Det är en vacker och fin tradition. Jag tycker att det är intressant att den är så stor just i Finland. Jag tror att det beror på att vi är inåtvända och för att det är mörkt och kallt här. Lucia är en viktig del av julen för många och det är roligt att det fortfarand­e finns människor som bryr sig om att föra traditione­n vidare. Årets insamlings­mål är utsatta barnfamilj­er, hur kan man hjälpa dem? – Personlige­n tycker jag inte att man ska blanda sig i andra familjers affärer men det är viktigt att vara lyhörd och försöka se tecknen om någon verkar må dåligt. Problemen syns inte alltid utåt och det är svårt att ta kontakt och våga fråga. Jag har funderat mycket på familjefrå­gor sedan föräldrarn­a till många av mina vänners skilde sig för några år sedan. Det är vanligt att skiljas och de som drabbas behöver mycket stöd.

Vem är din musikalisk­a förebild? – Min kompis Johan är min största musikalisk­a förebild. Han är modig och vågar blotta sig totalt i sina texter. Johan har hjälpt mig mycket nu när jag skriver låtar för ett slutprojek­t i skolan. Med honom kan jag bolla idéer. Vilken julsångste­xt är viktig för dig? – Jag tycker mycket om Giv mig ej glans. Strofen Giv mig Guds ära, änglavakt och över jorden frid är särskilt fin. Den handlar om det som julen borde handla om. Hemma hos oss är julen tyvärr inte särskilt fridfull utan snarare kaotisk. Julshoppin­g och julklappar skapar hysteri och stress. Det kan vara rätt roligt, men jag tycker att julen borde vara lugnare. Om det börjar brinna hemma, vad räddar du först? – Min familj, min hund och min gammeldans­klänning. Gammeldans­klänningen är min mammas gamla och jag hoppas att mina barn också ska kunna använda den i framtiden. Den är mintgrön och vit, inte någon gräddtårta utan bara väldigt, väldigt fin och unik. Vad är mänsklighe­tens största problem? – Att vi inte ser alla människor som likvärdiga. Fastän vi reser allt mer och världen globaliser­as så tänker vi inte på de problem som är långt borta från oss själva. Tusen afrikaner hinner dö innan vi i västvärlde­n ägnar dem en tanke. Vi är bortskämda här i Finland, här går allt att fixa. I andra länder tvingas människor fly från sina egna hem. Det är orättvist. Ditt vardagstip­s för att förbättra världen: – Skriv inte dumma saker på Facebook utan håll de elaka tankarna för dig själv i stället! Jag tycker att det är omoget att kritisera folk på sociala medier, det finns sakligare sätt. Att skriva sådant som kan såra andra gör ingen glad. Var är du om tio år? – Jag tror att jag har studera färdigt om tio år, kanske till lärare. Jag vill hitta stabilitet i mitt liv och så hoppas jag att jag har sett lite mer av världen. Jag skulle gärna utforska Australien. Australien verkar vara västerländ­skt men ändå exotiskt.

 ?? KARL VILHJÁLMSS­ON ?? VILKEN ÄR HÖJDPUNKTE­N OM DU BLIR VALD TILL LUCIA? Amanda Stenius ser fram emot att besöka nya platser om hon blir vald till Finlands Lucia. ”Hela min släkt och alla mina vänner finns i Helsingfor­s så jag ser fram emot att utforska till exempel...
KARL VILHJÁLMSS­ON VILKEN ÄR HÖJDPUNKTE­N OM DU BLIR VALD TILL LUCIA? Amanda Stenius ser fram emot att besöka nya platser om hon blir vald till Finlands Lucia. ”Hela min släkt och alla mina vänner finns i Helsingfor­s så jag ser fram emot att utforska till exempel...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland