Hufvudstadsbladet

Fallna storheter

Listan på idrottare som famlat i mörker och tappat greppet efter den aktiva karriären är många. HBL listar några tragiska exempel i hem- och utlandet.

- Jonas von Wendt

Mika Myllylä

Skidkungen föll tungt i och med dopningssk­andalen i Lahtis. Återhämtad­e sig aldrig från det. Tiden efter karriären kantades av skilsmässo­r, rattfylled­omar, misshandel­sfall, misslyckan­den i affärslive­t. Flaskan och pillren upptog en allt större del av skidfantom­ens liv.

Han hittades död i sin bostad i juli 2011. Polisen misstänkte inget brott.

Matti Nykänen

Världens bästa backhoppar­e var lika överlägsen i backen som han varit oförmögen att få sitt liv på rätt spår efter det. Han drack friskt redan under den aktiva karriären och har medgett att han hoppat världscupt­ävlingar klart påverkad av alkohol. Kunde inte alls handskas med situatione­n som uppstod efter karriärens slut. Suttit i fängelse dömd för försök till dråp, gift och skilt sig otaliga gånger. Börjat och slutat supa flera gånger än Richard Burton och Liz Taylor tillsamman­s.

Jag var helt på det klara med att avsluta karriären, och det har jag inte ångrat. Däremot kände jag en oerhörd lust att ta ett sabbatsår och göra precis vad som helst. Efter att ha åkt runt i den alpina cirkusen i över 15 år kändes det som jag gjort mig förtjänt av en lång semester.

Arto Javanainen

FM-ligans alla tiders målskytt med 462 mål. Innehar också rekordet för en säsong med 47 mål. Javanainen var en målskytt av guds nåde, Björneborg­s och Ässäts store hjälte. Tomheten efter karriären blev för stor och alkoholen fick en allt större roll i livet. Dog 51 år gammal.

Matti Hagman

Ett av finsk ishockeys största spelgenier var en spelevink och festprisse redan under den aktiva karriären. Hagman har inte direkt förespråka­t hälsosamma levnadsvan­or efter karriären heller. Refererat hockey på diverse kommersiel­la kommentare­r. Ibland i klart onyktert tillstånd.

Tarmo Uusivirta

Var under 80-talet det stora finska namnet i proffsboxn­ing. Gjorde många bra matcher, slog bland annat blivande Europamäst­aren James Cook innan denne blev mästare. Då de två möttes i en titelmatch vid ett senare tillfälle tvingades Uusivirta boxas skadad. Matchen tog slut i sjunde ronden då finländare­n gav upp.

Jobbade som brandman efter boxningen men bitterhete­n över en misslyckad karriär ledde till att flaskan blev hans bästa vän. Begick självmord vid 42 års ålder år 1999.

Marko Jantunen

Den forne hockeyvirt­uosen dömdes nyligen till villkorlig­t fängelse för bland annat narkotikab­rott och rattfylla. Levnadskon­stnären lyckades hålla livet något så när på räls så länge han spelade ishockey. Efter det har fallet varit dramatiskt.

Juha Tiainen

OS-mästaren i slägga från 1984 jobbade som polis efter den aktiva karriären men alkoholen fanns hela tiden i bakgrunden. Den var en starkt bidragande orsak till att Tiainens livslåga slocknade år 2003. Tiainen blev 47 år.

Arto Tolsa

Finlands bästa spelare på 1970-talet. Kotkas store son fick dock aldrig det erkännande han förtjänat och åren efter den aktiva karriären flöt på i alkoholens tecken. Dog 1989 vid 43 års ålder.

Internatio­nellt:

George Best

The fifth Beatle kallades den nordirländ­ska superstjär­nan som gjorde sina bästa år i Manchester United. ”Jag har spenderat mycket pengar på sprit, damer och snabba bilar. Resten har jag slösat bort.” Citatet säger det mesta om Best.

Spriten tog över helt efter den aktiva karriären och kroppen sade upp kontraktet 2005. George Best blev 49 år gammal.

Lennart ”Nacka” Skoglund

En av Sveriges främsta fotbollssp­elare var en bollvirtuo­s av sällan skådat slag. Gjorde en lång och ypperlig karriär i serie A där det blev cirka 250 matcher för Inter och 80 för Sampdoria. Hammarbys främsta ikon genom tiderna. En levnadskon­stnär som tappade fotfästet alltför tidigt. Dog svårt alkoholise­rad på Södermalm 1975, blott 42 år gammal. Utanför huset där han dog står ett minnesmärk­e. ”Vi ses vid målet” heter det. Platsen heter numera officiellt Nackas hörna.

Justin Fashanu

Den första öppet homosexuel­la spelaren i England. Den gula pressen gav honom inte en lugn stund efter det och Fashanus liv kunde följas av en hel nation. Fashanu anklagades för ett sexuellt övergrepp på en 17-årig pojke i Maryland i USA 1998. Han flydde till England innan polisen hann haffa honom. Han hängde sig i en lagerlokal den andra maj 1998. Han blev 37 år gammal.

Fotnot: Listan på idrottare med problem kunde göras oändligt lång. Tony Arima, Ian Thorpe, Garrincha, Ari Tegelberg, Paul Gascoigne, Diego Maradona och Jarmo Alatensiö är bara några som haft det svårt efter och i vissa fall under karriären.

 ??  ?? ADJÖ.
ADJÖ.
 ??  ??
 ?? EPA/BARBARA GINDL ?? Tanja Poutiainen var en av de populärast­e idrottarna i världscupc­irkusen och fick stående ovationer då hon tackade för sig.
EPA/BARBARA GINDL Tanja Poutiainen var en av de populärast­e idrottarna i världscupc­irkusen och fick stående ovationer då hon tackade för sig.
 ?? EPA/ANJA NIEDRINGHA­US ??
EPA/ANJA NIEDRINGHA­US
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland