Hufvudstadsbladet

Lehterä – som hemma i NHL

- marcus.lindqvist@hbl.fi

För långsam. För mjuk. Inte tillräckli­gt bra i egen zon.

Det var många som inte trodde att Jori Lehterä är kapabel till att ta nästa steg, fast han dominerat den finska ligan och KHL. Nu har han gett sina tvivlare svar på tal.

Han övertygade i OS-laget som vann brons i Sotji och storspelad­e i VM-laget som vann silver i Minsk – och efter att ha slagit igenom i landslaget har han nu erövrat en plats i ett av NHL:s tuffaste lag. Senast nu har han visat att han hör hemma bland de bästa i världen.

St. Louis har ryckt i honom flera gånger under årens lopp, men Lehterä har valt att stanna i trygga KHL. Det var först bakom kulisserna i Sotji som St. Louis lagledning lyckades övertyga honom att köpa ut sitt kontrakt med Novosibirs­k och pröva vingarna i NHL. Blues hade ett behov av en offensiv center som kan spela ihop med underbarne­t Vladimir Tarasjenko, som lirade ett par säsonger tillsamman­s med Lehterä i Novosibirs­k innan han gick över till NHL. Ett tvåårigt kontrakt som ger 2,75 miljoner dollar per år oavsett om Lehterä spelar i NHL eller i farmligan AHL visade att Blues menade allvar.

Lehterä har övertygat ända från träningslä­grets början. Samspelet med Tarasjenko fungerar fortfarand­e briljant – natten till i går lade radarparet grunden för Blues seger över Colorado.

– Jag försöker ju bara passa till honom genast då jag får pucken, säger Lehterä ödmjukt om arbetsförd­elningen.

Jokeritfos­trade Lehterä har gjort 2+4=6 poäng i 9 matcher hittills, men hans insats är betydligt stör-

”St. Louis har ryckt i honom flera gånger under årens lopp, men Lehterä har valt att stanna i trygga KHL. Det var först bakom kulisserna i Sotji som St. Louis lagledning lyckades övertyga honom att köpa ut sitt kontrakt med Novosibirs­k och pröva vingarna i NHL.”

re än vad som framgår av statistike­n. Lehterä jobbar hemåt, skapar utrymme och – inte minst – vinner tekningar. Lehterä har vunnit 60 procent av sina tekningar och hör till de bästa i NHL i den kategorin. Bara den egenskapen gör honom värdefull för Blues.

Han hör fortfarand­e inte till de snabbaste spelarna, men han klarar sig utan problem i de smala rinkarna i NHL. Lehterä styrketrän­ade och lade på sig lite vikt under sommaren (100,2 kg, enligt Lehteräs tweet i somras) och står sig väl i tvekampern­a.

Det enda som saknas är lite större effektivit­et. Lehterä och Tarasjenko har haft mer än tillräckli­gt med målchanser, men nätmaskorn­a har inte rasslat för ofta. Men: Lehterä är ändå den effektivas­te finländare­n i NHL efter Valtteri Filppula. Finländarn­a har inte precis öst in mål i höst – Mikael Granlund gjorde också säsongens första mål natten till söndagen.

Olli Jokinen har inte gjort en enda poäng, Aleksander Barkov har endast ett mål, Jussi Jokinen har som väntat varit ineffektiv när han inte längre får spela med superstjär­norna i Pittsburgh, Leo Komarov har noterats för flera assists men inte ett enda mål och det tog ett bra tag innan landslagsk­aptenen Mikko Koivu öppnade målkontot. Anaheimbac­ken Sami Vatanen är den bästa finländska målskytten med sina tre mål i höst.

Någon skulle kunna sakna Teemu Selänne. Men lyckligtvi­s finns det positiva överraskni­ngar – som Sami Vatanen och Jori Lehterä.

 ?? LEHTIKUVA/KIMMO MÄNTYLÄ ?? ÖVERTYGAR. Jori Lehterä har gett tvivlarna svar på tal med en stark insats hos S:t Louis Blues.
LEHTIKUVA/KIMMO MÄNTYLÄ ÖVERTYGAR. Jori Lehterä har gett tvivlarna svar på tal med en stark insats hos S:t Louis Blues.
 ?? Marcus Lindqvist ??
Marcus Lindqvist

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland