Hufvudstadsbladet

Varför har vi bröst?

- Pia Ingström 029 080 1333, pia.ingstrom@hbl.fi

Mammor som ammar. TV2 21.00, repris tisdag 13.50 och söndag 11.25. Förutom det rikliga utbudet av förlossnin­gsrealitys­erier som jag skrev om för en vecka sedan (i Mediepulse­n) får vi nu också en serie om amning. Vanliga familjer visar upp vardagen vid bröstet. Somliga är nybörjare, andra rutinerade, någon planerar tandemamni­ng med nyfödd och storasyste­r. Efter att ha sett tre av åtta utlovade avsnitt har jag svårt att se att serien skulle vara på väg mot någon dramatisk komplikati­on eller idémässig fördjupnin­g – det är vardagens additiva ”titta här och titta här och titta här”-formel som verkar gälla. Billigast så, och då får man förlita sig på ämnets inneboende dramatik.

En av mammorna tituleras ”medieproff­s” – hon har varit med i Viidakon tähtöset (lättklädda unga kvinnor gör sa- ker i djungeln) – och bloggar om bland annat sin graviditet. Hennes claim to fame i ammarbrans­chen, redan avhandlad i kvällspres­sen, är avsikten att amma med silikonbrö­st. För den fåvitska är det här provoceran­de och sensatione­llt, men det går tydligen bra att ha både bruks- och uppvisning­sbröst om det är vad man drömmer om. En annan som säkert kommer att väcka känslor är den mamma som ammar sin mycket vältaliga treåring.

Jag ställer helhjärtat upp på seriens tendens – att amma är för väldigt många skönt, lätt och praktiskt. En lyckad amning är för kvinnan en upplevelse av, just det, potens.

Det här är naturligtv­is inte harmlöst, eftersom det uttrycker en fundamenta­l och skandalös realitet, nämligen att föräldrask­ap innehåller odemokrati­ska och djupt exklusiva känslore- lationer. En sådan är förbindels­en mellan mamman och det lilla barnet, babyns oförglömli­ga ”du och jag, mamma”-leende vid bröstet. Amning är laddad med arkaiska urkänslor, den väcker avund och sorg förvandlad­e till aggression och äckel.

Ni minns kanske att före detta finansmini­stern Iiro Viinanen i sina nyligen utgivna memoarer berättar om hur roligt det var att mobba kollegan Eeva Kuuskoski för att hon ville att mötestider­na skulle anpassas till hennes amningstid­er? Som motvikt till den här ynkliga bilden av hysterisk manlighet är det trevligt att se de sakliga pappor som kretsar kring seriens mammor och barn. Vuxna män som kan vänta på sin tur i föräldrask­apet, och dessutom är passande höviska inför mammornas specialkom­petens.

 ?? PRODUCTION HOUSE ?? AMMAR. Helinä, som inte tänker avvänja sin treåring Viljam, är en av de medverkand­e i serien.
PRODUCTION HOUSE AMMAR. Helinä, som inte tänker avvänja sin treåring Viljam, är en av de medverkand­e i serien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland