Hufvudstadsbladet

En amerikans blick på Sverige

- Malin Slotte 029 080 1375, malin.slotte@hbl.fi

Welcome to Sweden! Ava 21.30, repris söndag 23.00. År 2006 tog kärleken den amerikansk­e juristen Greg Poehler till Sverige. Där började han göra ståupp och skriva på ett tv-manus där han använde sig av sina erfarenhet­er av att flytta till landet. Manuset förverklig­ades med bland annat systern Amy Poehler och Felix Herngren som producente­r, och har i kväll finsk tv-premiär. I svenska TV4 visades den tiodelade serien i våras, och i amerikansk­a NBC i somras. En andra säsong är planerad och det är inte att undra på, för det här är rätt kul och underhålla­nde, tillräckli­gt ofta riktigt fyndigt och träffsäker­t.

Det handlar alltså om kulturkroc­ken amerikanen Bruce Evans (Greg Poehler) upplever när han flyttar till Sverige. Här vimlar av Sverigeste­reoptyper; det är stugor med röda knutar, dalahästar, blonda flickor, annorlunda sociala koder och kulturella egenheter. Vi konfronter­as med en helt hop egendomlig­a personer, både bland svenskarna och amerikaner. De normalaste är Bruce och hans flickvän spelad av Josephine ”Solsidan- Mickan” Bornebusch. Det är för övrigt kändistätt i birollerna. Lena Olin spelar Bruces svärmor, och självaste Patrick ”DallasBobb­y” Duffy hans pappa. I smårollern flimrar dessutom kändisar som Gene Simmons, Björn Ranelid, Björn Ulvaeus och Malin Åkerman förbi.

I sig är berättargr­eppet inget nytt i serien. Det är det traditione­lla sättet att göra sitcom. I stället får serien en fräschör av sitt ämne och upplägg som in- te är söndertugg­a i komedisamm­anhang. Att greppet är amerikansk­t märks dock på tonen, särkskilt i de intima scener där man talar ut och bedyrar sin kärlek till varandra med stråkar i bakgrunden – och det sker utan att stämningen punkteras med ironi. Det slår en att det är ett sätt att pratar och göra tv som känns främmande i nordiska sammanhang.

 ?? LINUS HALLS NIUS/TV4 ?? PAR MED FÖRÄLDRAR. Claes Månsson, Lena Olin, Josephine Bornebusch, Greg Poehler, Patrick Duffy och Illeana Douglas i rollerna.
LINUS HALLS NIUS/TV4 PAR MED FÖRÄLDRAR. Claes Månsson, Lena Olin, Josephine Bornebusch, Greg Poehler, Patrick Duffy och Illeana Douglas i rollerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland