Hufvudstadsbladet

Anton Lindfors är ute efter VM-medalj

Förra säsongen blev inte den fullträff som snowboardå­karen Anton Lindfors hade hoppats på. Nu tar han ny sats med sikte på att vinna en VM-medalj i vinter.

- Niclas Lönnqvist 029 080 1356, niclas.lonnqvist@hbl.fi

En sjundeplac­ering i världs världscupe­n och sorti i kvartsfina­len i OS i Sotji var Anton Lindfors facit förra säsongen. Den här säso säsongen ska Anton Lindfors få sitt slu slutliga genombrott i världselit­en. – Jag siktar på att ta en VM-meda medalj eller i X-Games i vinter. Om d det är guld är jag mycket nöjd nöjd, men en medalj av annan valö valör fungerar också bra för mig mig, säger Lindfors utan att låta kaxig. V VM och X-Games är två tävlin lingar som är mycket viktiga fö för Lindfors och som smäller lika högt. I VM görs världsmäst­are, i X-Games legender, anser Lindfors.

– Alla de riktigt stora åkarna har vunnit i X-Games i Aspen i USA och det är en stor tävling i Nordamerik­a, VM slår högre för åkare i Europa. Utöver de två tävlingarn­a är också målet att höja rankningen och vara bättre än sjua, som jag var i fjol. Bekant motstånd De hårdaste konkurrent­erna är bekanta namn från tidigare säsonger. Franska OS-vinnaren Pierre Vaultier, amerikanen Nate Holland, italienare­n Omar Visintin och tysken Konstantin Schad vän- tas tillhöra toppen också den här säsongen.

– Totalt finns det säkert ett tiotal åkare som slåss i toppen, men det hänger på hurudan bana man åker på. Det är svårt att säga vem som är suverän etta just nu.

Lindfors har inför den nya säsongen koncentrer­at sig på att utveckla sin fysik. Hans nya fysikträna­re har gett honom värdefulla tips.

– Det finns mycket att hämta ur min kropp och det kommer att ta flera år innan all potential är utnyttjad. Jag är snabb och teknisk, men det räcker inte för mig. Den nya tränaren har poängterat också vikten av att vila, vilket jag kanske inte förstått tidigare. Vi är noggranna hur och när vi jobbar och att vi gör allting rätt. Det är en bra känsla att ha en tränare som ser till att jag inte tränar för mycket. Ett heltidsjob­b Snowboardå­kandet fyller Anton Lindfors dagar och han beskriver sig själv som en heltidsidr­ottare. Dagsprogra­mmet följer ett väl planerat schema.

– Jag stiger upp lite före nio, äter morgonmål och så cyklar jag till Sportkvarn­en i Kvarnbäcke­n för att träna. Efter träningspa­sset, som

räcker några timmar blir det lunch och vila innan det blir lättare träning där yoga och pilates är viktiga element. Dessutom går min tid också åt att fixa sponsorer. Det här är ett heltidsjob­b för mig. Ekonomiskt tufft Ekonomiskt är det ingen match att skrapa ihop pengar för finansiera åkandet. Nu finansiera­r Lindfors årets säsong med prispengar från fjolåret, men snart är pengarna slut och mer behövs. OS i Sotji lämnade en hel del revanschhu­nger för framtiden och Lindfors planerar att vara med i OS 2018 i Sydkorea.

– Min dröm sedan barnsben har varit att vinna OS och för det krävs det att jag noggrant följer ett schema som jag och min tränare har plane- rat. Det är klart att skador kan stoppa framfarten.

Är du någonsin rädd på banan? – Jag är inte rädd. Det enda jag tänker på att få till en bra prestation. Jag kan inte tänka på att jag skulle skada mig. Då blir det inget av åkandet. Jag har brutit revbenen och då tog det ungefär tre månader för mig att komma tillbaka. Men skador hör till idrottande­t. Det måste jag leva med. Vilken musik åker du helst till? – Jag lyssnar ganska mycket på punk och rock – musik med attityd. Man måste få upp adrenaline­t. Jag lyssnar mycket före jag åker och så när det är dags lugnar jag ner mig och koncentrer­ar mig på åkandet.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ??
LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Så ser säsongen ut                              Montafon, Österrike.           Squaw Valley, USA.             Veysonnaz, Schweiz.             La Molina, Spanien.                Kval och finaler.Anton Lindfors, mitt i bilden, siktar på att ta sig in i världselit­en den här säsongen.EPA/CHRISTOPHE KARABA
Så ser säsongen ut Montafon, Österrike. Squaw Valley, USA. Veysonnaz, Schweiz. La Molina, Spanien. Kval och finaler.Anton Lindfors, mitt i bilden, siktar på att ta sig in i världselit­en den här säsongen.EPA/CHRISTOPHE KARABA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland