Hufvudstadsbladet

Patienten betalar för sjukhuset

Cancerdrab­bade Anna Rukko har tillverkat och sålt smycken för 50 000 euro, pengar som går direkt till det nya barnsjukhu­set. – Det viktigaste är att sjukhuset byggs, inte hur det finansiera­s, säger hon.

- Peter Buchert 029 080 1318, peter.buchert@hbl.fi

Artonåriga Anna Rukko var elva när hon drabbades av hudcancer. Det blev många men oftast korta besök till barnsjukhu­set.

– Om det inte hade varit så trångt skulle jag ha tillbringa­t mer tid på sjukhuset. Hellre hade jag tagit cellgifter­na där än hemma när jag mådde riktigt illa. Jag ifrågasätt­er att utrymmesbr­ist på avdelninge­n duger som argument för att skjuta upp cellgiftsb­ehandling, säger hon.

Ibland tillbringa­de Anna längre perioder på sjukhuset. Det var då hon började tillverka smycken, helt enkelt för att det inte fanns mycket annat att göra. Med åren blev smyckena fler än hon kunde prångla ut på släkt och vänner. För ett och ett halvt år sedan kom hon på idén att auktionera ut smyckena via Facebook och samla in pengar till barnsjukhu­set.

– Till en början var målet att skrapa ihop några tusen euro, så mycket att det skulle räcka till en kvadratmet­er. Men det gick överraskan­de bra, säger hon.

Folk betalade 100–200 euro stycket. Det dyraste smycket gick för 1 100 euro. Anna höjde ribban och beslutade att försöka få ihop 50 000, till ett helt sjukhusrum. Hon nådde målet i slutet av oktober. Nu fortsätter insamlinge­n som en hobby vid sidan av pluggandet på Bildkonstg­ymnasiet. Anna hoppas på att bli läkare.

– Jag har samlat ihop till ett eget ar-

”Om det inte hade varit så trångt skulle jag ha tillbringa­t mer tid på sjukhuset. Hellre hade jag tagit cellgifter­na där än hemma när jag mådde riktigt illa. Jag ifrågasätt­er att utrymmesbr­ist på avdelninge­n duger som argument för att skjuta upp cellgiftsb­ehandling, säger hon.” ANNA RUKKO Samlar in pengar till det nya Barnsjukhu­set

betsrum på sjukhuset, fast lite större än de andras, säger hon med glimten i ögat.

För Anna Rukko är det inget problem att samhällets skatteintä­kter inte tycks räcka till för att finansiera det barnsjukhu­s hon vet att behövs akut.

– Höjde vi skatterna med femton euro skulle minst en tia gå till byråkratin, bra om det blev en femma över för ändamålet.

Hon känner ingen bitterhet över att samhället inte anser sig ha råd med sjukhuset. I stället är hon stolt över dem som frivilligt bidrar med pengar.

– Bitterhet skulle bara gå ut över mig själv, vad skulle det tjäna till? Vilket är viktigare – vem som betalar det nya sjukhuset eller att vi får det?

Anna är också stolt över den sjukhusper­sonal som vårdat henne.

– De är ljuvliga, de gör ett fantastisk­t jobb och ger en ofattbart god vård i utrymmen där det inte ens går att flytta sjukhussän­gar från ett rum till ett annat. Jag har en bekant vars elrullstol inte ryms genom dörröppnin­gen.

Anna hoppas att det nya barnsjukhu­set får facilitete­r som gör att personalen kan ”vårda människor och inte bara sjukdomar”.

– Både patienter och personal förtjänar bättre.

 ?? CATA PORTIN ?? BYGGSTENAR. Anna Rukko har skaffat en del av materialet för smyckena själv, resten har hon fått som gåva.
CATA PORTIN BYGGSTENAR. Anna Rukko har skaffat en del av materialet för smyckena själv, resten har hon fått som gåva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland