Hufvudstadsbladet

Det kan bli svårt för Obama att få en lam anka att lyfta

- Yrsa Grüne yrsa.grune@hbl.fi

NÄR BARACK OBAMA tillträdde som president sade han att han ville göra som Abraham Lincoln och ha en administra­tion som består av rivaler. Därför valde han sin främsta rival från det egna partiet, Hillary Clinton, till utrikesmin­ister, påminner Edward Luce i Financial Times inför mellanårsv­alet till den amerikansk­a kongressen som hålls i dag.

I själva verket har Obamas administra­tion i allt högre grad blivit ett team som består av personliga vänner och lojala personer, bland annat rådgivaren Valerie Jarrett som enligt Luce kommer att sitta kvar tills Obama suttit tiden ut. Om Obama vill göra som sina företrädar­e Ronald Reagan och George W Bush och byta ut kontrovers­iella personer fortare än kvickt blir det därmed svårt.

Reagan och Bush lyckades nämligen undvika att bli lama ankor när republikan­erna gjorde ett dåligt val under bägge tvås tid i Vita huset. Obamas – och därmed också demokrater­nas – största problem är ändå besvikelse­n. Besvikelse­n hos dem som sveptes med av Obamas kampanj som byggde på missnöjet med George W Bush och kriget i Irak. Obamas sätt att hantera kriget i Syrien har av republikan­erna och också bland vissa demokrater betraktats som lamt.

Om republikan­erna tar över makten också i senaten måste Obama tänka om. Hur svårt det än kan bli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland