Hufvudstadsbladet

”Barn ska inte behöva vara ensamma”

Luciakandi­dat nummer två Vanessa Eriksson gillar att jobba inom vården och är oroad över att smarttelef­oner gör oss blinda för vår omgivning.

- Jael Nyman jael.nyman@hbl.fi

Varför vill du vara med och bevara luciatradi­tionen?

– Jag tycker att lucia är en fin tradition som alla borde få uppleva. Det är en tradition som sprider värme och kärlek i mörkret. Tänk om den skulle glömmas bort, det vore hemskt! Det känns också fint att vara med och påminna folk om att delta i luciainsam­lingen. Årets insamlings­mål är utsatta barnfamilj­er, hur kan man hjälpa dem?

– Barn ska inte behöva gå omkring och vara ensamma. Olika fritidsakt­iviteter för barn är därför ett bra sätt att hjälpa barnfamilj­er. Som före detta gymnast och gymnastikt­ränare vet jag vilken betydelse en hobby har och hur mycket glädje det ger barnen. Fritidsakt­iviteter för hela familjen att göra tillsamman­s är också viktigt.

Vem är din musikalisk­a förebild?

– Veronica Maggio. Jag gillar hennes musik. Hennes låtar är ärliga och känslobase­rade, de berör. Vilken julsångste­xt är viktig för dig?

Det är nog från julsången Julen är här: Och när stjärnans bloss tänder sitt ljus hos oss, brinner en låga klar i hela Norden. Det är det som julen handlar om. Om det börjar brinna hemma, vad räddar du först?

– Min katt Majsan är en del av min familj – och det är familjen jag skulle rädda först. Jag är väldigt nära min familj och släkt, trots att vi bor på olika håll. Pappa är från Borgå, men hittade kärleken på Åland och stannade där, så en stor del av min släkt och mina vänner är från Borgå. Både mina Borgårötte­r och mina Ålandsrött­er är viktiga för mig. Vad är mänsklighe­tens största problem?

– För mycket teknologi. Vi människor är för beroende av våra telefoner och koncentrer­ar oss hela tiden på skärmarna. Det gör att man missar allt omkring sig, man träffar inte nya människor och man utsätter sig för farliga situatione­r. Många olyckor orsakas av att man petar på sin telefon i stället för att vara uppmärksam. Ditt vardagstip­s för att förbättra världen:

– Säg hej eller håll upp dörren för en främling. Om man har en dålig dag kan det ha en stor betydelse att en främmande person är trevlig mot en. Det kan verkligen lyfta humöret. Var är du om tio år? – Om tio år hoppas jag att jag hittat min blivande man och att jag har många barn. Jag hoppas att jag jobbar som sjuksköter­ska för jag gillar att jobba inom vården. Men jag kan också tänka mig att jobba med musik. Vilken är höjdpunkte­n om du blir vald till Lucia? – Den stora dagen med kröningen i Domkyrkan, när klockan slår 18 och jagfår möta alla människor på Senatstorg­et.

 ?? KARL VILHJÁLMSS­ON ?? VILKEN ÄR HÖJDPUNKTE­N OM DU BLIR VALD TILL LUCIA? Om Vanessa Eriksson blir vald till Finlands lucia, ser hon mest fram emot kröningen i Domkyrkan på luciadagen.
KARL VILHJÁLMSS­ON VILKEN ÄR HÖJDPUNKTE­N OM DU BLIR VALD TILL LUCIA? Om Vanessa Eriksson blir vald till Finlands lucia, ser hon mest fram emot kröningen i Domkyrkan på luciadagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland