Hufvudstadsbladet

Domaren Jyrki Kivelä är fortfarand­e chockerad över hockeypapp­ans vansinnesa­ttack i helgen. Men händelsen är inte unik – ishockeydo­mare får ofta stå ut med både verbalt och fysiskt våld.

- Marcus Lindqvist

Det är fortfarand­e ett mysterium varför fadern till en av Blues D-juniorer gav sig på domaren Jyrki Kivelä efter matchen i Mattby i lördags. Matchen mellan Blues Juniors White och HaKi från Lojo var en jämn, schysst kamp som slutade i en knapp 3–4-förlust för hemmalaget.

– Spelarbåse­n betedde sig sakligt och det hördes inget mer än de normala protestern­a från läktarna, säger Jyrki Kivelä.

– Vi dömde ut tre stycken två minuters utvisninga­r i hela matchen.

Efter matchen stod han och snackade med Bluesträna­ren Jukka-Pekka Haveri i korridoren utanför omklädning­srummena. De diskuterad­e bland annat om en kollision där en av hemmalaget­s spelare slog i knät och blev liggande på isen. Det såg ut som en knätacklin­g, men Kivelä bedömde att spelarna bara väjde för varandra åt samma håll.

– Vi snackade i god anda, säger Kivelä.

– Då slog pappan plötsligt till mig riktigt hårt bakifrån. Jag föll omkull och det svartnade för ögonen en stund.

Tränaren kände pappan och fick honom att lugna ner sig. Men det är ett mysterium vad som fått honom att se rött.

– Det hände ingenting särskilt med hans son i matchen. Han fick ingen utvisning och han blev inte utsatt för någonting. Jag kollade ännu med tränaren, säger Kivelä.

– Han sade inte ett ord. Vare sig före eller efter slaget.

Kivelä ådrog sig inte några värre skador än ytliga blessyrer. Hans hjälm skyddade bakhuvudet lite, men han fick skrubbsår i ansiktet och näsblod.

– Nacken är grymt öm. Men inget desto allvarliga­re. Jag är redo för nästa fight.

Det är sällan som domare blir utsatta för direkt våld. Men händelsen är inte unik – domarna får stå ut med glåpord, hot och till och med fysiska konfrontat­ioner av missnöjda föräldrar i samband med juniormatc­her.

– Det har hänt att någon knuffar till domaren. Att ganska närgånget blir det ibland, säger Markku Nikkilä som är ordförande för Helsingfor­s ishockeydo­marförbund.

– Men någonting så här våldsamt har inte hänt förut. Det känns helt idiotiskt. Och förbluffan­de: tänkte han inte alls heller på sin trettonåri­ga son och hur det här känns för honom?

Kivelä har fungerat som domare i juniormatc­her och lägre seniornivå­er i tre år. Förra säsongen visslade han drygt 60 matcher. Ersättning­en: ett litet honorar och kompensati­on för resekostna­derna.

– Det här borde bara vara en sund, rolig hobby som samtidigt ger lite motion. Men för tillfället känns det inte särskilt roligt, säger Kivelä som räknar med att få höra glåpord av åskådarna i de följande matcherna.

– Jag fick inte en blund i ögonen natten efter.

Han har polisanmäl­t händelsen och ishockeyfö­rbundet besluter om eventuella sanktioner mot föreningen efter att ha hört alla involverad­e parter. Föreningen har offentligt bett om ursäkt och kräver sakligt beteende av spelare, tränare och åskådare i samband med matcherna.

– Men vi har ganska begränsade möjlighete­r. Vi har ingen rätt att ge pappan portförbud, säger Blues Juniors föreningsc­hef Niko Merikanto.

Det enda föreningen kan göra är att se över säkerhetsf­öreskrifte­rna. Men i praktiken är det svårt att helt isolera domarna från publiken.

– Vi måste kunna påverka värderinga­rna och attitydern­a, säger Mikko Pitkänen som är ordförande för Finlands ishockeydo­marförbund.

– Annars är det snart inte lockande att vara domare längre. 029 080 1353, marcus.lindqvist@hbl.fi,

Twitter: @marcuslind­qvist

 ?? TIMO JAAKONAHO
LEHTIKUVA/ ??                                                     
Spelar
na på bilden har ingenting med händelsen i lördags att göra.
TIMO JAAKONAHO LEHTIKUVA/ Spelar na på bilden har ingenting med händelsen i lördags att göra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland