Hufvudstadsbladet

KHL-mästarna för svåra för Jokerit

Jokerit har hittills spelat en fin höst i KHL och det var inget fel på insatsen när den regerande mästaren kom på besök. Men när det gäller spetskompe­tens drog Mike Keenans mannar det längre strået.

- Niclas Lönnqvist 029 080 1356, niclas.lonnqvist@hbl.fi

En glödhet målvakt som lystrar till namnet Vasilij Kosjetjkin och en suverän första kedja med tjecken Jan Kovar som primus motor. Kovar som målspruta i anfallet och Kosjetjkin med flera gamesavers, såg till att Jokerits spelare bara kunde sucka djupt. Två spelare av världsklas­s.

Det var skillnaden mellan Metallurg Magnitogor­sk och Jokerit och då saknade Metallurg skadade Sergej Mozyakin, som vunnit KHL:s poängliga de två senaste åren. Jokerits amerikansk­a back Ryan Gunderson medgav att motståndet var i det svåraste laget, men:

– Jag tycker ändå att vi spelade en bra match och pressade dem stundtals. De hade inte fler chanser än vi, men de var ruskigt effektiva och det var inte vi, säger Gunderson.

Metallurg Magnitogor­sk, regerande mästare i KHL, är utgående från insatsen i går ett hett lag i kampen om Gagarin Cup-pokalen. Ett lag bestående av anfallsspe­lare som stundtals fick Jokerits försvarare att se ut som slalomkäpp­ar i Nouxbacken.

– Deras första femma består av bara toppspelar­e – oerhört skickli-

”Vi spelar bättre mot de bästa lagen och det är en viktig del i att försvara mästerskap­stiteln. Det är svårt att vara motiverad till hundra procent i varje match, men det finns inga lätta matcher i den här ligan.” MIKE KEENAN Tränare för Metallurg Magnitogor­sk

ga som man måste vara på sin vakt med. Krävs en verklig toppinsats för att hålla dem i styr.

Inför gårdagens match hade Jokerit tre segrar och två förluster på de fem senaste matcherna. Gunderson tycker inte att Jokerit spelade sämre än i segermatch­erna den senaste tiden.

– Vi håller oss till vår taktik och det är inte så att vi saknar chanser, men effektivit­eten lämnar en del att önska. Det måste vi bättre på i fortsättni­ngen. Och så måste vårt spel i specialsit­uationer vara aggressiva­re. Det krävs en hel del i boxplay – mer offervilja av samtliga spelare. Osala i hetluften Hos Metallurg riktades de flesta blåvita blickarna på Oskar Osala, som ju är uttagen till Lejonen i Karjala Cup senare i veckan. Osalas jobb i Metallurg är mer av det defensiva slaget, men han uppfyller sin roll mer än väl och uppskattas stort av den krävande tränaren Mike Keenan. Det blir mycket spel i boxplay för den grovjobban­de Osala, som säger sig stortrivas i Magnitogor­sk. Osala medgav att matchen mot Jokerit var speciell.

– Mot bra lag spelar vi just så här bra. Det var roligt att spela mot Jokerit, men jag trodde att de skulle vara aktivare och snabbare på isen. Det såg nästan ut som om vi körde omkull dem på isen och så var vi bättre i specialsit­uationer, säger Osala.

Mike Keenan, som i pressrumme­t i Hartwallar­enan var glad över att se sin adept från New York Rangers 1994, Esa Tikkanen, ansåg att hans lag tänder till mot hårdare motstånd.

– Vi spelar bättre mot de bästa lagen och det är en viktig del i att försvara mästerskap­stiteln. Det är svårt att vara motiverad till hundra procent i varje match, men det finns inga lätta matcher i den här ligan, säger Keenan.

Han tycker att nivån i KHL blir hela tiden högre. Keenan var inte sen med att ösa artighetsf­raser över Jokerit.

– Jokerit är ett gott exempel på att man som nykomling håller en bra klass. Laget är mycket bättre än vad jag hade väntat mig. Det blir allt svårare att vinna titeln, säger Keenan innan återseende­t med Tikkanen blir av det hjärtligar­e slaget.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? / LEHTIKUVA / TROND H. TROSDAHL
STR ?? FÖRLUST. Daine Todd och Henrik Karlsson kunde inte stoppa Jaroslav Kosov och hans Metallurg.
/ LEHTIKUVA / TROND H. TROSDAHL STR FÖRLUST. Daine Todd och Henrik Karlsson kunde inte stoppa Jaroslav Kosov och hans Metallurg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland