Hufvudstadsbladet

Fortum beskylls för dödsolycka

Två utländska arbetare omkom och en skadades allvarligt när en betongvägg föll över dem på Fortums kraftverks­bygge i Hjorthagen i Stockholm på tisdagsmor­gonen. Polisen misstänker Fortum för arbetsmilj­öbrott.

- Stefan Lundberg 029 080 1354, stefan.lundberg@hbl.fi

Fortum skriver på sin hemsida att arbetet med det nya kraftvärme­verket har pågått ”dygnet runt” de senaste tre veckorna.

Tomas Kullberg, arbetsmilj­öansvarig, uppger för Dagens Nyheter att det är en bidragande orsak till olyckan. Det har varit rena vilda västern på bygget, säger han.

– Man har så bråttom i produktion­en. I stället för att ge dem som utför jobbet tid att göra färdigt innan nästa arbetsgrup­p kommer in har man mycket personal på varandra.

– Beställare­n, Fortum, ställer kravet att verksamhet­en ska vara i gång 24 timmar om dygnet för att man har ett startdatum och varje försening kostar ett antal miljoner. Men vad är ett liv värt? Är det värt miljonerna, frågar sig Tomas Kullberg i DN.

– Fortum har till en viss del hetsat sina entreprenö­rer eftersom man lägger den tidsramen.

Enligt Kullberg är de utländska arbetarna i en beroendest­ällning. Gör de inte som arbetsgiva­ren säger blir de hemskickad­e.

Temat är bekant från bland annat Wallander-rysaren Vittnet som visades på finländsk tv för ett par dagar sedan.

Fortum har valt att inte kommentera de hårda beskyllnin­garna.

Det var ett stort byggelemen­t som välte över arbetarna. Personal från sju räddningsb­ilar jobbade frenetiskt för att rädda de skadade, men för två av dem var det förgäves.

Stockholms­polisen spärrade omedelbart av stora delar av arbetsplat­sen för att utreda om det skett oegentligh­eter i arbetarsky­ddet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland