Hufvudstadsbladet

Ordkriget kring Katalonien hårdnar

För andra gången förbjuder Spaniens grundlagsd­omstol Katalonien­s folkomröst­ning om självständ­ighet. Och för andra gången tänker katalanern­a trotsa Madrid.

- Sanna Karlsson 029 080 1340, sanna.karlsson@hbl.fi

I går kom beskedet från grundlagsd­omstolen: inte heller den urvattnade rådgivande folkomröst­ningen som Katalonien­s regering planerar för söndagen får genomföras.

”Domstolen har avbrutit den katalanska regeringen­s agerande som är kopplat till processen om hörandet av medborgarn­a den 9 november”, sade domstolen i ett uttalande.

En talesman för den kata- lanska regeringen sade att omröstning­en kommer att ordnas oberoende.

– Allting är klart för den 9 november, sade talesmanne­n Francesc Homs enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

Enligt Homs kommer Katalonien att dra den spanska regeringen inför rätta för att den ”förhindrar yttrandefr­iheten”.

Läget i Katalonien är väldigt annorlunda än i Skottland där den brittiska regeringen godkände folkomröst­ningen och hade lovat respektera resultatet. Den spanska regeringen har från början motsatt sig en folkomröst­ning och säger att det är mot grundlagen att bara en del av Spanien röstar.

Planerna på en regelrätt folkomröst­ning måste överges i mitten av oktober när grundlagsd­omstolens första dom föll. Då planerade man i stället snabbt om och kallade folkomröst­ningen för ett ”hörande av medborgarn­a” – men inte heller det duger för Madrid.

De 7,5 miljoner katalanern­a är missnöjda över att de inte får bestämma över sin egen ekonomi. De stora protestern­a i fjol – som i förlängnin­gen ledde till omröstning­en – handlade om hur mycket de får styra utbildning­en. Källor: El País, TT-AFP-Reuters, al-Jazira

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland