Hufvudstadsbladet

Lill på finlandssv­enska

- Annika Hällsten 029 080 1331, annika.hallsten@hbl.fi

Lill Lindfors återvänder till sitt forna hemland för två konserter. På torsdag uppträder hon på svenska dagen-festen i Ekenäs, på lördag blir det viskonsert i Helsingfor­s. 1 Hur ser repertoare­rna ut? – Repertoare­n är olika i Ekenäs och Helsingfor­s. I Ekenäs kopplar jag hårdare till Finland och kommer bland annat att sjunga några tonsatta dikter av Edith Södergran. Dessutom sjunger jag något av Bengt Ahlfors. I Helsingfor­s blir det visafton. Då tolkar jag bland annat Cornelis Vreeswijk och Olle Adolphson och berättar om mina möten med dem.

2 Du har gett ut en skiva med tonsatta dikter av Edith Södergran. Vilka är dina favoriter i hennes poesi? – Jag är extra förtjust i två dikter – Dagen falnar och Vierge Moderne. Just nu läser jag förresten Agneta Rahikainen­s fantastisk­a bok Kam

pen om Edith. Den är fascineran­de i sin detaljrike­dom och i det nya synsättet att se på Södergran.

3 Du är född i Helsingfor­s. Kan du fortfarand­e slå över till finlandssv­enska? – Jag pratar rikssvensk­a men på konsertern­a i Finland ska jag varva det rikssvensk­a med finlandssv­enska. Jag skojar lite med språket men det får inte bli för tillgjort. Jag kommer även att berätta glimtar från min barndom i Helsingfor­s och berätta om min pappa som brukade sjunga och spela luta.

4 I fjol var du med i TV 4:s Så mycket bättre. Hurudan var den upplevelse­n? – Det var bara roligt och Agnes fick ju en hit med sin tolkning av En

så’n karl. För egen del fick jag sätta mig in i en repertoar jag inte alls kände till och det var mycket spännande. Det kreativa skedet var roligast i Så mycket bättre.

5 Du har stått på scen i mer än 53 år. Vilken är den viktigaste­r lärdomen efter alla dessa år? – Att en artist aldrig blir fullfjädra­d. Det finns alltid något att fila på. Och av Karl Gerhard lärde jag mig vikten av att ha respekt för publiken. Alla de som har kommit för att se mig ska få det bästa. Publiken är en av artistens viktigaste komponente­r.

 ?? OKÄND ??
OKÄND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland