Hufvudstadsbladet

Tillbaka efter tio år

- Henrik Jansson kultur@hbl.fi

Det har förfluutit tio år sedan Hector senast gav ut en studioskiv­a, och 2007 hann han också redan göra en avskedstur­né. Men nu slår han i varje fall ett nytt album i bordet, Hauras, och det innebär samtidigt att han gett ut material under sex olika decennier.

Själv har jag ingalunda enbart positiva minnen av honom. Med den nya skivan i handen kommer jag att tänka på situatione­n då han inte infann sig till en avtalad intervju, och när jag efteråt tog kontakt skällde han ut mig för att jag över huvudtaget täcktes ringa hem till honom.

Men efter att ha lyssnat ett tag får jag i varje fall än en gång erkänna att han är en fin låtskrivar­e. Med en speciell förmåga att pricka in den rätta, melodiska kombinatio­nen av skörhet och pondus.

Och att han dessutom väljer sina covers med stil ger naturligtv­is helheten ett extra lyft. Här får man höra låtar av Carole King och Gordon Lightfoot i sensibelt överförda finska versioner, tolkningen av den senares Pussywillo­ws CatTails växer till och med till skivans finaste ögonblick.

Och den Hector-originalså­ng som har de bästa möjlighete­rna att ta plats som konsertkla­ssiker är nog den melankolis­ka och vackra Huhtikuu (Julma kuu).

Musikerna på skivan är mestadels veteraner han arbetat med många gånger tidigare. Gitarriste­rna Jarmo Nikku och Timo Kämäräinen samt basisten Masa Maijanen får centrala roller, och också Puke Katajas klaviature­r är viktiga i en ljudbild där det ändå är Hectors egen röst som dominerar – och överraskni­ngarna som trots det positiva allmänintr­ycket i lite för hög grad saknas.

 ??  ?? ROCK Hector Hauras (Rokka/Sony)
ROCK Hector Hauras (Rokka/Sony)
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland