Hufvudstadsbladet

Spelskatte­r

- Pepito von hertzen

Det sägs att det finns två saker man måste göra i livet: dö och betala skatter. Och skatter, de har en och annan finländare än en gång fått betala, kan man läsa. Särskilt killarna bakom succéföret­aget Supercell, som i år toppade inkomstlis­torna. 170 miljoner håvade de två största ägarna in i fjol. En ganska så nätt summa så där för några år av lite slit. Å andra sidan går 32 procent av beloppet till dig och mig. Och till sjukhus, skolor och motorvägar.

– Du fick inte plats på listan i år, skämtar jag med farmor när vi sitter på motorvägen mot flygplatse­n samma morgon som Finlands alla dagstidnin­gar – speciellt kvällstidn­ingarna – frossar i vad människor tjänar och inte tjänar.

– Nej, valde att vara anonym, skämtar farmor tillbaka.

Hon har ännu i denna dag aldrig figurerat på några lönelistor. Att ögna igenom dem är heller inte värt besväret.

– Intressera­r mig inte det minsta, säger hon. Trots ointresset berättar jag ändå att listorna toppas av Supercells ägare. – Gör de inte något med datorer? –Jepp, de gör datorspel. – Lite som dom där arga fåglarna? Tänk att man kan göra sådana vansinniga mängder pengar på datorspel!

Jag tänker i mitt stilla sinne att jag på sätt och vis är i samma bransch, spelbransc­hen. Mitt brädspel köps dessvärre inte av tiotals eller hundratals miljoner japaner och kineser, vilket Supercells Clash of Clans, Hay Day och Boom Beach förmodlige­n gör. Borde kanske ändra marknadsst­rategi?

– Ja, dom här hittade visst på något annat succéspel. Spelar du aldrig datorspel, frågar jag, välmedvete­n om att farmor aldrig haft något med datorspel att göra.

– Nej. Förstår mig inte på sådant. Men förr i världen brukade jag lotta ibland. Jag har inte ens spelat på sådana där enarmade banditer. Men en vän, S, spelar datorspel, jag tror hon spelar det där Angry Birds.

Jag undrar om inte farmor någonsin lockats med av S. Känt draget av att spela datorspel.

– Nej, det är inte mitt gebit. Jag har mina egna hobbyer. Korsord. Dem tycker jag om.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland