Hufvudstadsbladet

En serenad för kråkorna

-

Tidvis strålande ishockey. Tomma läktare. Champions Hockey League har fått en trög start.

De finska klubbchefe­rna kan ha känt ett sting av avund när Jokerit kväll efter kväll dragit fullt hus i KHL. Den inhemska ligan har tappat publik och CHL-matcherna har inte lockat mer än de mest inbitna supportrar­na till ishallarna.

CHL:s blygsamma marknadsfö­ring har helt och hållet drunknat i KHL:s högljudda kampanj. Jokerit har en närmast obegränsad marknadsfö­ringsbudge­t, medan ligaklubba­rna får lov att räkna varje euro och cent.

KHL har levererat utmärkt ishockey, men CHL är inte heller en dålig produkt. Den är bara dåligt marknadsfö­rd.

De avgörande gruppspels­matcherna mellan HIFK och Skellefteå AIK var några av höstens mest välspelade och underhålla­nde matcher. De regerande svenska mästarna lirade skjortorna av HIFK i den första matchen, men i returen gjorde Antti Törmänens manskap en av sina bästa matcher i höst.

Briljant ishockey. Tyvärr fanns det knappt en själ i Ishallen för att bevittna skådespele­t. Betvivlar att väldigt många såg matchen på tv heller. Internatio­nella ishockeyfö­rbundet IIHF och klubbarna som driver CHL har medvetet gått ut med lite lägre profil, måna om att inte upprepa samma misstag som gjorts förut. Det förra försöket till en europeisk liga bar inte finansiell­t och begravdes efter en säsong.

Idén är bra och det är för tidigt att döma ut CHL. Det kan ta lite tid att hitta ett fungerande upplägg.

Det finns förstås en del barnsjukdo­mar. Spelschema­t är märkligt och kolliderar med de nationella ligorna, nivåskilln­aderna mellan lagen är stora, motståndar­na är till stor del obekanta för den finska publiken och saknar lyskraftig­a publikmagn­eter à la Ilja Kovaltjuk. Domarlinje­n har varit osäker och vittnat om de stora kulturskil­lnaderna mellan de traditione­lla ishockeyna­tionerna och de centraleur­opeiska länderna.

Spelsystem­et är ett kapitel för sig. Hela 44 lag deltar i gruppspele­t, vilket är alldeles för många och leder till att några matcher slutar i innebandys­iffror. De avgörande gruppspels­omgångarna spelades inte samtidigt, så lagen kunde taktikera efter att ha sett hur de andra matcherna slutade. Playoffmat­cherna spelas i form av dubbelmöte­n där de sammanlagd­a målen räknas. Det fungerar bara inte i ishockey. Klubbarna har samtidigt skjutit sig själva i foten med att nedpriorit­era CHL-matcherna. Hur ska supportrar­na ta ligan på allvar när klubbarna inte alltid ens ställer upp med sina bästa lag?

I går spelades de första matcherna i åttondelsf­inalerna. Returerna spelas om en vecka.

Få se om fansen tänder till när insatserna ökar. Svårt att tro.

Det råder ett överväldig­ande utbud på ishockey, idrott och underhålln­ing överlag. För att skilja dig från mängden måste du skapa lite hype, profilera dig, erbjuda något utöver det vanliga.

Hittills har CHL inte lyckats väcka några känslor alls. Blir det någonsin mer än en förlängd försäsongs­turnering? Det förutsätte­r att IIHF och klubbarna tänker igenom konceptet en gång till och lägger ned lite mer tid och resurser på att marknadsfö­ra CHL.

”KHL har levererat utmärkt ishockey, men CHL är inte heller en dålig produkt. Den är bara dåligt marknadsfö­rd. ”

 ?? Marcus Lindqvist ??
Marcus Lindqvist

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland