Hufvudstadsbladet

40 mål inte nog

-

Då HJK tillfrågad­es om klubben är intressera­d av stjärnskot­tet Sakari Tukiainen var svaret kryp- tiskt: Han har inte de egenskaper vi söker efter. FC Lahti var inne på samma linje.

Exakt vilka egenskaper klubbarna syftade på framgick inte men med tanke på att mannen i fråga smällde in 40 mål för Atlantis i division 2 och så när fixade avancemang till division 1 kunde kanske HJK eller någon annan klubb i ligan för den delen ha gett Tukiainen en chans?

Hade Tukiainen, med sina bästa år framför sig, faktiskt varit sämre än Aristide Bancé, med sina bästa år bakom sig? Bancés månadslön ligger någonstans runt 15 000 euro. Tukiainen hade sannolikt nöjt sig med en tiondel om han fått chansen. Och varit så oerhört mycket intressant­are att följa. Exakt hur väl Tukiainen kan hävda sig på en högre nivå, finska division 2 är trots allt vad den är, vet ingen i detta skede. Men samtidigt är 23-åringen, för att citera Solkungen själv, ett klassiskt ”low risk-high reward-fall”. Hade som sagt inte kostat mycket att ge honom chansen. Vid succé hade klubbdirek­tören geniförkla­rats,

”Vid succé hade klubbdirek­tören geniförkla­rats, vid genomklapp­ning kunde man bara ha konstatera­t att det var värt att försöka.”

vid genomklapp­ning kunde man bara ha konstatera­t att det var värt att försöka. Då han uppenbarli­gen inte dög för FM-ligaklubba­rna bestämde sig AIK för att ta en liten rövare. Klubbens scouter har haft ögonen på honom under säsongen och med fallet Eero Markkanen i lika kärt som färskt minne kände AIK att det kan vara värt att spela lite finsk rulett igen. De närmaste veckorna får utvisa om Tukiainen går till att bli Allsvensk spelare utan att någonsin ha lirat i FM-ligan.

I så fall är det underkänt för alla sportchefe­r och klubbpampa­r i ligan. Och om möjligt ännu roligare för Tukiainen.

 ?? Jonas von Wendt ??
Jonas von Wendt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland