Hufvudstadsbladet

Ett slott och dess historia

- Malin Slotte 029 080 1375, malin.slotte@hbl.fi

Historia: Brittiska herrgårdar. TV1 19.00, repris söndag 15.45. Secrets of Henry VIII’s Palace är det första avsnittet i en tredelad serie om brittiska slott och deras historia samt de kunglighet­erna som bott där. Först ut är Hampton Court som ligger vid Themsen sydväst om London. I dag är det öppet för allmänhete­n och en populär turistdest­ination känd för sin storslagna trädgård och en omfattande konstsamli­ng. Det var från början en herrgård som ärkebiskop­en av York, Thomas Wolsey, lät bygga om till ett slott för enorma summor, varefter han överlät det till kung Henrik VIII (1491– 1547) år 1526.

Henrik VIII var allsmäktig och enormt förmögen. Han ägde tiotals slott, men eftersom hans hov bestod av tusen personer var det få ställen där hela hans entourage fick plats. När han tog över Hampton Court blev det ett av hans favorittil­lhåll, och han lät därför bygga ut det. Särskilt köksregion­en blev ett riktigt storkök kapabelt att föda hundratals personer. Hans sex fruar satte dessutom alla sin prägel på byggnaden.

Förutom om slottet handlar det också om Henrik VIII som person, hans förvandlin­g från en intellektu­ellt begåvad, stilig och atletisk real tennisspel­are till en överviktig koloss med kronisk smärta i benet. Eventuellt hade han också ådragit sig en hjärnskada som bidrog till en knepig personligh­et. Fruar avverkade han i rask takt – Katarina av Aragonien, Anne Boleyn, Jane Seymour, Anna av Kleve, Katarina Howard och Katarina Parr – och ett par av dem blev han kvitt genom att låta avrätta dem. Den andre monarken som utformat slottet till det det är i dag är Vilhelm III av England (Oranien) (1650–1702) som tillsamman­s med sin hustru drottning Maria II lät bygga till en del i barockstil.

De två övriga slotten i serien är släkten Cavendishs Chatsworth samt Althorp där prinsessan Dianas grav finns och som i dag är i hennes brors Charles Spencers ägo.

 ?? YLE ?? FEMHUNDRA ÅR GAMMALT. Hampton Court är ett av de brittiska slott som presentera­s i en tredelad serie.
YLE FEMHUNDRA ÅR GAMMALT. Hampton Court är ett av de brittiska slott som presentera­s i en tredelad serie.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland