I morgon gäller det att hålla tiden
Antti Rinne försenade sig från interpellationsdebatten. Sådana misstag har inte regeringen råd med under förtroendeomröstningen i morgon.
Regeringen torde överleva förtroendeomröstningen i morgon, om än med knapp marginal.
FNB har talat med riksdagsgrupperna och det ser ut som att få riksdagsledamöter kommer att vara frånvarande, vare sig bland regerings- eller oppositionspartierna. Regeringen kan som mest få ihop 97 röster i morgon. Men det borde räcka, för oppositionen kommer inte att få ihop fler än 93–94 röster.
Utrikesutskottets pågående resa till USA påverkar inte styrkeförhållandet för i resan deltar lika många representanter från regerings- och oppositionsblocket.
Om regeringen ska rida ur stormen har den inte råd med likadana misstag som i går, ett misstag som enligt talmannen Eero Heinäluoma var det första i sitt slag.
Interpellationsdebatten fick nämligen en märklig inledning då finansminister Antti Rinne (SDP) inte syntes till. Det var meningen att Rinne skulle presentera regeringens svar på interpellationen, men han blev sen eftersom han hördes av stora utskottet. I stället läste statsminister Alexander Stubb (Saml) upp regeringens svar.
– Sådant här får inte ske, sade Heinäluoma.
Orsaken till misstaget var att tjäns- temän i utskottet trott att debatten skjuts upp med 10 minuter, vilket man bett om. Heinäluoma konstaterade efteråt att Rinne var oskyldig och att riksdagen bör se över sina arbetsmetoder: utskotten kan inte ordna möten samtidigt som plenum pågår.
Inget nytt Själva debatten bjöd inte egentligen på något nytt. I sitt svar gick regeringen igenom bakgrunden till den besvärliga ekonomiska situationen och räknade upp åtgärder som vidtagits: stimuleringspaket har gjorts upp, exportföretag och innovationer stöds, och ekonomin balanseras på flera sätt.
– Vi har haft sex magra år och det tar några år att ta sig tillbaka mot en uppgång, oavsett vem som sitter i regeringen, sade Stubb till FNB.
Han efterlyser både kort- och långsiktiga åtgärder.
– På längre sikt måste det byggas upp en räddningsstrategi för det finländska välfärdssamhället.
Svenska riksdagsgruppen betonade vikten av att satsa på små och medelstora företag. Genom de mindre företagen kan man få den negativa sysselsättningstrenden att vända, sade Mats Nylund i gruppanförandet.