Hufvudstadsbladet

”Finlandssv­enskheten är en gåva”

– Inte är finlandssv­enskarna värnlösa offer. Händer det saker omkring oss som på något sätt hotar vår existens så kan vi alltid agera, säger Mark Levengood.

- FNB–SUSANNA RAPP

I dag firas svenska dagen med pompa och ståt på olika håll i Svenskfinl­and. Sveriges kanske mest kända finlandssv­ensk, programled­aren och författare­n Mark Levengood är festtalare på Folktinget­s svenska dagenfest i Åbo. Än vill han inte avslöja alltför mycket om talet men han kommer åtminstone att reflektera kring den finlandssv­enska identitete­n.

– Svenska dagen är dels en dag för tankar kring vad det betyder att vara finlandssv­ensk men dels är det också en festdag. Jag tycker att vi ska vara så oerhört nöjda över att vi har fått födas som just finlandssv­enskar. I alla fall i mitt liv har det varit en väldigt stor gåva, säger Levengood till SPT.

Levengood säger att han kommer att tala mycket om hurdana reaktioner han har fått uppleva på finlandssv­enskhet.

– Jag har rest ganska mycket och vart jag än har kommit har folk reagerat på att jag är finlandssv­ensk, nästan uteslutand­e positivt.

Han menar att svenska dagen är just så viktig som man gör den.

– Det är inte så att jag vaknar upp och tänker att äntligen är det svenska dagen, så fungerar det inte. Men de åren vi har firat på något sätt har det alltid varit väldigt roligt. Jag har känt mig stärkt på något sätt. Tror du att svenska dagen kan vara speciellt viktig med tanke på medborgari­nitiativet om skolsvensk­an som nu behandlas i riksdagen? – Det kan vara. Det finns alltid orsak att mobilisera. Inte är vi värnlösa offer, händer det saker omkring oss som vi inte tycker är bra eller som på något sätt hotar vår existens så kan vi alltid agera. Då är det alltid bra att samlas och visa att vi är ganska många i alla fall. Bär Finland med sig Levengood flyttade som 19-åring till Sverige för att studera och på den vägen blev han, men fortfarand­e känner han sig finlandssv­ensk.

– Du kan ta ett lejon in till stan men det är fortfarand­e ett lejon. Språklig identitet kan du aldrig bryta hos en människa.

Han tror att en erfarenhet som han delar med många finlandssv­enskar som flyttat utomlands är att språkident­iteten i själva verket framhävs.

– Om möjligt så känner jag mig kanske till och med mer finlandssv­ensk. Jag lämnade aldrig Finland utan tvärtom bär jag hela Finland med mig.

 ?? LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? FINLANDSSV­ENSK. Mark Levengood har bott i Sverige hela sitt vuxna liv, men känner sig fortfarand­e finlandssv­ensk.
LEHTIKUVA/RONI REKOMAA FINLANDSSV­ENSK. Mark Levengood har bott i Sverige hela sitt vuxna liv, men känner sig fortfarand­e finlandssv­ensk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland