Hufvudstadsbladet

Oron gror för en ny intifada

Oron för ett nytt palestinsk­t uppror växer efter ytterligar­e ett dödligt attentat då en bil körde rakt in i en folkmassa i Jerusalem. Hamas har tagit på sig dådet.

- HBL-TT-FNB-AFP-REUTERS

Minst en människa dödades och flera skadades då den palestinsk­a föraren rammade en samling fotgängare i närheten av de östra delarna av staden på onsdagen, uppger tidningen Haaretz. Efteråt klev attentatsm­annen ut ur sitt fordon och gick till attack med ett järnrör. Han sköts till döds av polis kort efteråt.

Attentatet bidrar till det redan spända läget i Jerusalem där Israel har godkänt en stor utbyggnad av de illegala bosättning­arna. Sammandrab­bningar mellan polis och demonstran­ter har lett till att Tempelberg­et stängts vid flera tillfällen.

Hamas, som av bland andra EU stämplats som terror- organisati­on, lovprisar attentatet och har tagit på sig skulden för det.

Den 23 oktober inträffade ett liknande attentat i samma område, då en palestinie­r körde in i en folkmassa och dödade en kvinna och ett spädbarn.

Tidigare under dagen drabbade israelisk polis samman med stenkastan­de demonstran­ter vid al-Aqsamoskén i staden. Polisen använde tårgas och bedövnings­granater för att skingra tiotals ilskna demonstran­ter som kastade stenar och fyrverkeri­pjäser.

Kravallern­a spred sig snabbt från tempelområ­det till Gamla staden. Enligt nyhetsbyrå­n AFP hamnade tiotals skolbarn mitt i orolighete­rna.

Tempelområ­det är viktigt både för muslimer och för judar. Där finns två moskéer, al-Aqsa och Klippdomen, men också Klagomuren som är det enda som finns kvar av judarnas tempel som förstördes av romarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland