Hufvudstadsbladet

Pröva en svensk ost på Svenska Dagen!

-

Svenskarna älskar god ost. Svensken äter osten naturell som den är eller kombinerar den gladeligen – man har den till och med till kräftor, strömming och sill. Osten rivs, hyvlas, gratineras och tärnas.

När man vill göra riktigt god mat så lagar man den gärna med Västerbott­ensost ® . En stark, vällagrad och klassiskt sofistiker­ad ost som är en del av svenskarna­s nationella identitet och historia.

Västerbott­ensost har tillverkat­s i byn Burträsk sedan 1872. Man har försökt förklara den utomordent­ligt fylliga smaken med alla möjliga teorier som alla har en sak gemensamt: mystiken.

Kanske var det en meteorit som slog ner i närheten av Burträsk och förändra- de markens bördighet, vilket påverkar gräset och grödorna och i sin tur mjölken.

Eller kan det ha varit den första mejerskan Ulrika Eleonora Lindströms heta möte med en mjölkdräng och att hon glömde att röra om osten ordentligt under tillverkni­ngen som gett osten dess unika smak?

Det enda vi vet säkert är att ingen annanstans än i Burträsk mognar Västerbott­ensost till det den är – Sveriges mest älskade ost.

Fira svenska dagen på svenskt vis. Baka en paj med Västerbott­ensost, precis som många svenskar gör vid stora högtider.

Hitta läckra ostrecept och läs om Västerbott­ensost fascineran­de historia på vår webbplats. Och smaka på själva Västerbott­ensost – för som du märker är smaken lite svår att sätta ord på.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland