Hufvudstadsbladet

Fokus förskjuts till presidentv­alet i november 2016

- Yrsa Grüne yrsa.grune@hbl.fi

FLERA REPUBLIKAN­ER har varit noga med att understryk­a att deras egentliga motståndar­e i mellanvale­t till den amerikansk­a kongressen inte var rivalen från det demokratis­ka partiet, utan president Barack Obama och den politik han fört.

Visst är det sant att Obamas popularite­t rasat. Kanske den ekonomiska återhämtni­ngen kom i gång för sent – USA:s ekonomi växer och jobben har blivit fler. Eller så är det som man låter förstå: att Obama inte är särskilt intressera­d av att lyssna ens på demokrater­na i kongressen, utan helst tyr sig till sina närmaste medarbetar­e.

Vad det i grunden antagligen handlar om är pinsamt för båda de stora partierna. Mycket tyder nämligen på att de amerikansk­a väljarna än en gång har proteströs­tat. Det gjorde de också när Obama valdes till George W. Bushs efterträda­re. Nu uttryckte de sitt missnöje med Obama. REPUBLIKAN­ERNA HOPPAS det håller i sig till nästa presidentv­al som är utlyst till den 8 november 2016. Partiets framgång i mellanvale­t till kongressen uppmuntrar säkert fler personer än dem som hittills anmält intresse att ställa upp. Frågan är också vad Hillary Rodham Clinton gör – och inte minst hur, om hon vill bli demokrater­nas kandidat i valet.

Det var kanske klokt att ta distans till Obama i god tid när hon lämnade utrikesmin­isterposte­n 2013. Frågan är om det räcker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland