Hufvudstadsbladet

Svenskan stärks

- björn månsson, ordförande för sfp:s grupp helsingfor­s stadsfullm­äktige

I dag på svenska dagen kan vi glädja oss över Helsingfor­s stads färska befolkning­sprognos för de närmast kommande årtiondena. Enligt den kommer den svenska befolkning­en, som i absoluta tal redan har vuxit under hela detta decennium, att fortsätta öka.

Antalet Helsingfor­ssvenskar var 2008 nere i knappt 35 000 (alltjämt det högsta antalet i någon kommun i landet), men prognostis­eras stiga från nuvarande cirka 36 000 till hela 43 000 fram till 2040. Det är alltså en tillväxt med cirka 7 000 individer, eller ungefär tjugo procent. Och det på bara cirka 25 år.

Naturligtv­is förutspås också Helsingfor­s hela folkmängd stiga under samma period, men inte mer än att den svenska befolkning­ens andel kan stabiliser­as till de knappt sex procent som också är andelen i hela landet. Det är alltså som det ”bör vara”: rikets huvudstad förblir tvåspråkig i samma proportion­er som hela landet.

De stigande absoluta siff- rorna innebär att det i Helsingfor­s kommer att behövas mer svensk service, inte mindre, i form av dagvårdsoc­h elevplatse­r, social- och hälsovårds­tjänster, platser i äldrevårde­n, kulturutbu­d och så vidare. Detta är en utmaning för staden och dess beslutsfat­tare, som kanske hunnit vänja sig vid att svenskan inte expanderat. Nu gör den det, och utmaningen är därför av det angenäma slaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland