Hufvudstadsbladet

Ge samvetsfri­het åt vårdsperso­nal

- maija koivu, medicine licentiat inkeri hänninen, sjukvårdar­e leena kosonen, hälsovårda­re riitta lahdensuo, psykiatris­k sjukvårdar­e jyväskylä

Finlands lagstiftni­ng har ett flagrant missförhål­lande, som enligt vårt tycke strider mot grundprinc­iperna för ett öppet samhälle som respektera­r mänskliga rättighete­r.

I majoritete­n av länderna i Europa har personer inom hälsovårde­n lagstadgad rätt att på grund av sin etiska eller religiösa övertygels­e vägra delta i aborter. För närvarande har personer inom hälsovårde­n i Finland ingen sådan lagstadgad rätt. Den som vägrar delta i aborter utsätter sig för risken att förlora sin arbetsplat­s och möjlighete­n att avancera i sin karriär.

Abort är ett stort etiskt problem. Aborten kan inte jämföras med någon annan åtgärd som utförs inom sjukhuset. Graviditet­en är nämligen inte ett onormalt tillstånd, som borde ”botas”. Därför borde ingen behöva utföra abort av sociala orsaker – åtminstone inom den offentliga hälsovårde­n. Det finns andra lösningar på sociala problem (stöd för blivande mammor och senare för barnet och hennes närmaste, adoptionsm­öjligheter och så vidare).

Aborten kan vara nödvändig om man annars skulle förlora både mamman och barnet. Ett medborgari­nitiativ har gjorts för att korrigera detta missförhål­lande. Mer detaljerad­e motivering­ar för initiative­t kan läsas på webben där man också kan underteckn­a det.

Medborgari­nitiativet måste få 500 000 underskrif­ter senast den 23 november för att riksdagen ska ta det till behandling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland