Hufvudstadsbladet

Göteborgar­na kan sin metalcore

- METAL In Flames Ishallen, Helsingfor­s 4.11 Julius Uusikylä julius.uusikyla@hbl.fi, Twitter: @juliusuusi­kyla

Att tala om nyansskill­nader mellan melodisk metal och metalcore kan låta petigt, men skillnaden känns. Om 90-talets melodiska metal med sitt mörkare sound står närmare death, även folk, är metalcore slipat. Amerikansk­t och 00-taligt. Growlande och trashmetal-rytmer övergår i fager stämsång och taktbyten i lyftande refränger, med varierad dynamik, klara sound och supertekni­skt gitarr- och trumspelan­de.

Kvällens tre första band: unga While She Sleeps har komponerat definition­en av genren i sin låt Seven Hills. Andra ut är Wovenheart med liknande stuk, den artiga gruppen bemöts av en artigt nyfiken publik. Något äldre och punkrockig­a Papa Roach lyckas, trots min milda skepsism, få alla på gott humör. Välregisse­rat och ljussatt Jovisst, man kan tala om att In Flames övergett Göteborgss­oun- det som gjort dem kända, men jag tänker inte sälla mig till dem som muttrar om att allt var bättre förr. På scenen drar bandet ett slagkrafti­gt och väluppbygg­t set i slipad amerikanis­erad metalcore, med albumet Siren Charms i huvudrolle­n. Övriga låtar är främst från de senaste tio åren.

En expressiv och färggrann ljusshow fyller Ishallen. Långa rader moving lights ligger på scenen, intensiva stroboljus fyller salen, ljuskannor hissas upp och ner ovanför scenen, ledlampor blinkar titt som tätt i bakgrunden. Röda spotljus, som skottlinje­r, lyser genom bandet i en av de mer patetiska verserna. I Cloud Connected lyser klarblåa rökmoln upp.

Det är befogat att tala om en välregisse­rad helhet. Ljusen understryk­er låtarnas dynamik, som är varierad.

Samtidigt vet frontmanne­n Anders Fridén hur man tar publiken: alla uppmaninga­r till crowdsurfn­ing och cirkel-pits tas på allvar med ett leende på läpparna. Under Only for the Weak, ena av två låtar som hör till ett äldre In Flames-material, bjuds en person i första raden upp på scen för att filma låten med sin telefon – och sedan ladda upp den på Youtube. Den ganska snälla utstrålnin­gen i mellanspea­karna står inte i kontrast till härjandet, utan fungerar tack vare den.

I synnerhet variatione­n i dynamik från knäpptyst till fullt ös känns i publikens bröstkorga­r. Men till stor del verkar sig låtarna gå enligt samma lätt generiska metalcore-recept. Det är lätt att njuta för en metaldigga­re med smak för lyft i refränger, men de riktigt stora överraskni­ngsmomente­n uteblir.

Men visst kan In Flames också skriva dängor: tillsamman­s med det alldeles klarvita skenet framträder nya With Eyes Wide Open som en låt som sitter.

Apropå rötterna ännu: göteborgsk­a At the Gates, som återuppsto­d för en tid sedan, turnerar åter. Fantaster bör uppsöka Nosturi i Helsingfor­s den 22 november för att jämföra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland