Hufvudstadsbladet

”Lucia sätter guldkant på vardagen”

Luciakandi­dat nummer 4 Emilia Nygård ser upp till personer som vågar satsa på sina drömmar. Det är viktigt att njuta av det man gör i livet, säger hon.

- Jael Nyman jael.nyman@hbl.fi

Varför vill du vara med och bevara luciatradi­tionen?

– Det är en gammal och viktig tradition. Det är något man väntar på och ser fram emot inför julen, oberoende av om det är hela Finlands lucia eller lucia i någon liten kommun. Dessutom gör lucia ett jättevikti­gt arbete. Hon kan glädja människor och sätta en liten guldkant på någons vardag. Årets insamlings­mål är utsatta barnfamilj­er, hur kan man hjälpa dem?

– I mitt jobb på bland annat daghem och som simlärare, har jag kommit i kontakt med många barnfamilj­er. Jag vet att många familjer har en ganska tuff vardag. Därför är det viktigt att vara där för barnen och stöda dem. Man måste försöka förstå familjens situation och ge rätt hjälp i tid. Det får inte dra ut på tiden för länge innan hjälpen kommer. Det är viktigt att alla barn behandlas lika.

Vem är din musikalisk­a förebild?

– Mina musikalisk­a förebilder är alla de osignerade artister som vågar och fortsätter försöka. De är modiga och det är fint att de försöker nå sin dröm, att få göra det de tycker om. Jag har själv också konstnärli­ga drömmar och jag inser att det kommer vara en lång väg dit, men jag kan inte tänka mig att göra något jag inte brinner för. Vilken julsångste­xt är viktig för dig?

– Ur Stevie Wonders låt Someday at christmas: Someday at Christmas We’ll see a land, with no hungry children, no empty hands, one happy morning, people will share, a world where people care. Om det börjar brinna hemma, vad räddar du först?

– Min familj och om jag råkar ha framme några väldigt kära minnen kanske jag plockar med mig dem, men i första hand min familj. Vad är mänsklighe­tens största problem?

– Själviskhe­t, det vill säga att man bara ”kör sitt eget race” och inte försöker förstå saker ur en annan människas perspektiv. Också blåögdhet är ett problem, att man bara vänder bort blicken och tycker att det är någon annans ansvar. Ditt vardagstip­s för att förbättra världen:

– Även små saker förbättrar världen. Att till exempel panta flaskor i stället för att skrota dem kan kännas som en liten sak, men många bäckar små ... Var är du om tio år?

– Jag hoppas att jag är privatföre­tagare inom modebransc­hen och sysslar med musik vid sidan om. Det kanske inte blir lätt att uppnå, men jag vill göra något jag verkligen tycker om. Vilken är höjdpunkte­n om du blir vald till lucia? – Det kommer inte att finns någon enskild höjdpunkt om jag blir vald till Finlands lucia. Alla dagar kommer att vara olika och viktiga på sitt sätt.

 ?? KARL VILHJÁLMSS­ON ?? VILKEN ÄR HÖJDPUNKTE­N OM DU BLIR VALD TILL LUCIA? Luciakandi­dat nummer 4, Emilia Nygård, tror att alla dagar kommer att vara olika och lika viktiga om hon blir vald till Finlands lucia.
KARL VILHJÁLMSS­ON VILKEN ÄR HÖJDPUNKTE­N OM DU BLIR VALD TILL LUCIA? Luciakandi­dat nummer 4, Emilia Nygård, tror att alla dagar kommer att vara olika och lika viktiga om hon blir vald till Finlands lucia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland