Hufvudstadsbladet

Nya utmaningar väntar Metsola

Tapparas målvakt Juha Metsola är en av höstens spelare i den inhemska ligan. Nu riktar han blickarna mot nästa utmaning. Lejonens nya tränare Kari Jalonen tog ut honom till Karjala Cup.

-

– Han ringde. Det

LANDSLAGET kändes fint, säger Metsola.

En fullständi­g överraskni­ng var landslagsu­ppdraget kommande helg inte. Under de två senaste vårarna har Metsola tillsamman­s med Tappara gått till FM-final, silver båda gångerna. I Lejonen debuterade han i fjol i den svenska turneringe­n i februari.

– Jag var väl reservens reserv. En fin upplevelse. Men det var kul att jag ens fick spela en match. Det gick bra, säger Metsola.

I Metsolas hittills enda landskamp vann Finland över Tjeckien med 3–0. Tills vidare är han alltså oslagen i landslagss­ammanhang.

– Det skulle vara en annan grej om jag spelat exempelvis tio matcher och inte hade släppt in ett enda mål. Då skulle det vara en ganska tuff grej. Det lönar sig inte att yvas över en ynka nollmatch.

Metsolas målvaktska­rriär började i Tammerfors­laget Ilves. Han lämnade fotbollen när laget behövde en målvakt.

– De frågade om någon ville stå i målet. Det var ingen rusning direkt. Jag sade att jag kan testa. Det var kul och på den vägen är det, säger Metsola.

Efter A-junioråret i Ilves fick Metsola ett lockande anbud och han spelade två säsonger för Lethbridge i den kanadensis­ka WHL-juniorliga­n. Det var blåsigt i präriestad­en men resan var lärorik.

– Man lär sig leva när man flyttar hemifrån och lär sig spela också. Det är ganska annorlunda jämfört med Finland. Laget hade bara två européer. Den ena var schweizare­n Luca Sbisa, som numera spelar i Vancouver Canucks.

Metsola gör ingen hemlighet av att han fortfarand­e vill uppleva mycket.

– Jag har personliga drömmar också och naturligtv­is vill jag klara mig i FM-ligan. Men i något skede vill jag ännu utomlands. Kanadaresa­n gav så fina minnen, säger Metsola.

FNB-HBL

 ?? / LEHTIKUVA / RONI REKOMAA
STR ?? VILL UTOMLANDS. Juha Metsola trivs utmärkt i Tappara men han vill pröva lyckan i större sammanhang i något skede.
/ LEHTIKUVA / RONI REKOMAA STR VILL UTOMLANDS. Juha Metsola trivs utmärkt i Tappara men han vill pröva lyckan i större sammanhang i något skede.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland