Hufvudstadsbladet

Marginaler­na på Abu Dhabis sida

Föreställ dig att du seglar från Spanien till Brasilien och därifrån vidare till Sydafrika. Efter drygt 25 dygn är du i mål – 15 minuter före närmaste konkurrent. Då vet du hur det känns för seglarna på Abu Dhabi.

- Filip Saxén 029 080 1372, filip.saxen@hbl.fi, Twitter: @Fi lipSaxen

Kl. 17.10 åkte Abu Dhabi över mållinjen som segrare på den första etappen på världsomse­glingen. Drygt 25 dagars intensivt tävlande var bakom Ian Walker och hans besättning då de kramade om varandra efter att ha tagit hem segern med minsta tänkbara marginal.

Det sista dygnet hade varit rena matchracin­gen mot Dongfeng som till slut fick se sig slagen med ynka 15 minuter.

– Jag trodde inte att känslorna skulle vara så här på ytan. Men det har varit en tuff kamp. De sista timmarna utmanade de oss på alla tänkbara sätt, sade skepparen Ian Walker någon minut efter målgången i Kapstaden.

Båtarna var inblandade i en kattoch-råtta-lek under de sista dagarna av etappen och hade varandra inom synhåll stora delar av tiden. Walker lyckades till slut hålla undan och Charles Caudrelier­s kinesiska team var en sjömil bakom båten från Arabemirat­en då de åkte in mot Kapstaden.

– De senaste tio dagarna har de varit i hälarna på oss och de sista fyra fem dagarna har de attackerat oss till höger och vänster, säger Walker med ett leende.

Under de sista dagarna lyckades Dongfeng stundtals knappa in ledningen för att på nytt tappa lite tid till Abu Dhabi.

– Vi visste att en ledning på tio sjömil inte behöver betyda något då man kommer in mot Kapstaden, säger Walker.

Dongfeng, som till slut förlorade med 15 minuter efter att ha tävlat i drygt 25 dygn och tre timmar, kunde ha tagit etappseger­n om man inte råkat ut för två större problem under resan från Alicante till Kapstaden.

Först åkte man på ett objekt i havet och var tvungen att byta ena rodret och sedan gick ett beslag till det stora gennakerse­glet sönder och kraften i linorna gjorde att det blev skador på ratten, däcket, antenner och annan utrustning på styrbordss­idan.

– Vi hade mycket problem, men vi fixade det och vi gjorde en stark insats. Jag älskar det här teamet, utbrast en lycklig Chen Jin Hao efter målgången.

Den andra etappen, från Kapstaden till Abu Dhabi, startar den 19 november.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? JÄMN KAMP. Ian Walkers Abu Dhabi-båt tog sig i mål som segrare på den första etappen av världsomse­glingen.
JÄMN KAMP. Ian Walkers Abu Dhabi-båt tog sig i mål som segrare på den första etappen av världsomse­glingen.
 ?? EPA/NIC BOTHMA ??
EPA/NIC BOTHMA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland