Hufvudstadsbladet

Historisk första seger för nytänt HJK

Glädjen gick inte att ta miste på. Mika Lehkosuo jublade vilt då den nordirländ­ska domaren blåste av.

- Jonas von Wendt jonas.wendt @hbl.fi

HJK gjorde fotbollshi­storia när det som första finländska lag tog en seger i Europa League-fotbollen. HJK besegrade italienska Torino med 2–1 i grupp B i går kväll.

HJK spelade bra genom hela matchen men öppningsmå­let lät vänta på sig en god bit in i andra halvleken. Gideon Baah grejade bollen i mål från närhåll i den 60 spelminute­n. Det andra HJK-målet gjordes också av en mittback: Valtteri Moren fick från nära håll in bollen i måltaket i den 81 minuten. De här var inte bara HJK:s första mål i Europa Lea- gue, det var de första målen mot Torino i gruppspele­t.

Torino fick aldrig något grepp om matchen och reducering­en kom i 90 minuten genom Fabio Quagliarel­la.

– Här ser ni världens lyckligast­e tränare, säger Lehkosuo då han 20 minuter efter en historisk HJKseger sitter segerrusig­t rörd och svarar på frågor efter en match som utvecklade sig till rena rama drömmen för HJK.

En mardröm för Torino och prövade tränare Ventura som var så förbannad efter match att han till och med smet in på mixed zone för att skrika av sig lite ilska. Verkade inte riktigt vara i balans.

I balans var däremot HJK. Man slår inte ett lag som Torino varje dag, undra på att glädjen var oerhörd, i synnerhet bland det yngre gardet.

– Helt overklig känsla då vi först gör 1–0 och sen 2–0. Vi hade en så härlig känsla inom laget, vi ville verkligen visa att vi hör hemma i den här ligan efter tre förluster. Det fungerade som en tändvätska för oss, säger Robin Lod som gjorde en jätteinsat­s på det centrala mittfältet. ”Spelade ut registret” Veteranen Mika Väyrynen har varit med om flera stora matcher än Lod och var rätt samlad trots den historiska segern. Väyrynen som fick chansen då Teemu Tainio inte kunde spela. ”Väykkä” gjorde det bra och visade att rutin är en ovärderlig egenskap i matcher som dessa.

– Vi var lite ängsliga i början, tog tag i matchen efter det, gjorde mål och spelade ut registret innan vi blev lite ängsliga i slutminute­rna, löd Väyrynens analys som träffar mitt i prick.

För om Torinos reducering kommit lite tidigare vete tusan hur det hela slutat. Gästerna tryckte på för en kvittering och det var lite småpanik i hemmalaget­s led.

– Jag vill be om ursäkt till fansen som rest hit för att se oss. Vi saknade glöd i vårt spel, säger Torinocoac­hen Ventura. Halt och vått Planen var hal, svårspelad, det var kallt och Torino fann sig inte alls tillrätta i sitt spel. Efter en bekväm seger på hemmaplan senast gav Torino ett aningen arrogant intryck i Helsingfor­s. Man var inte beredda att offra sig lika mycket som hemmaspela­rna.

– Allt gick på tok. Vi var dåligt förberedda och saknade allt, säger Ventura som avslutade med att konstatera att detta sannolikt var hans bittraste ögonblick som tränare för Torino.

Bittert i Torinos led. Glädjeyra i HJK. Lika oväntat som välkommet.

 ?? LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ??
LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA
 ?? LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? SEGERVRÅLE­T. Valtteri Moren blev segerskytt för HJK då han petade in 2–0-målet mot Torino.
LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA SEGERVRÅLE­T. Valtteri Moren blev segerskytt för HJK då han petade in 2–0-målet mot Torino.
 ?? LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? FÖRSTA MÅLET I EUROPA LEAGUE. Gideon Baah skrev ett stycke finländsk fotbollshi­stpria då han satte 1–0.
LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA FÖRSTA MÅLET I EUROPA LEAGUE. Gideon Baah skrev ett stycke finländsk fotbollshi­stpria då han satte 1–0.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland