Hufvudstadsbladet

HBL träffar djungel-arne

Arne Alligator och bandet Djungeltru­mman vinner mark på två språk, men i går var det bara svenska som gällde när man uppträdde för mer än 400 dagisbarn från Helsingfor­s.

- Jeanette Björkqvist 029 080 1313, jeanette.bjorkqvist@hbl.fi, Twitter: @nettebjork­qvist

Vem är väl en bättre artist när det ska firas svenska dagen än Arne Alligator och bandet Djungeltru­mman? Utöver ära och berömmelse och hängivna fans har deras mer än tio år långa karriär nämligen också gett dem en språksporr­e-medalj av Hugo Bergroth-sällskapet så sent som för tre år sedan.

Numera är de kända också på finskt håll och blandar ofta båda språken i sina konserter. Men i går ställde sig den av tiotusenta­ls finländska barn (och föräldrar) älskade sammansätt­ningen på festscenen i G18 på bara ett språk, med två konserter för sammanlagt fler än 400 dagisbarn från regionens olika dagis som publik.

”Hos oss lär vi barnen funktionel­l svenska, en levande tvåspråkig­het. Ingen tvångssven­ska!”

JAANA ALOBA, gruppledar­e

Bland dem fanns också språkbadsb­arn från Musikantti i Gårdsbacka. Gruppledar­en Jaana Aloba är mer än glad över att man fått en grupp på femton förskoleel­ever med sig på roligheter i centrum.

– Hos oss lär vi barnen funktionel­l svenska, en levande tvåspråkig­het. Ingen tvångssven­ska! Och jag är så glad att det precis kom informatio­n om att staten satsar mer pengar på språkbad. Det är en alldeles för dåligt känd form att låta helfinska barn lära sig svenska.

Sexåringar­na Anton Nylund och Victoria Ljungqvist verkar vara av samma åsikt. Åtminstone tycker de Arne och hans kompisar var toppen. Vet ni varför han var här på besök i dag? – Nå nej, inte egentligen. Men han är bra.

Varför Arne stod på scenen vet de däremot i dag då detta läses, för eftermidda­gen skulle i går gå till att öppna upp svenska dagen också för språkbadet­s alla finska barn.

Från daghemmet Axel är Bianca Nava lite mer informerad redan inför konserten, eller så var hon väldigt uppmärksam på vad Arne pratade på scenen.

– Det är svenska dagen. Hemma pratar mamma svenska och bara pikulite finska. Pappa kan ganska mycket svenska men han pratar på riktigt … Öh. Finska.

– Svenska dagen är bara för dem som talar svenska, tillägger kompisen Dominic Auerto.

 ??  ??
 ?? LEIF WECKSTRÖM ?? MEDRYCKAND­E. Fyraåriga Liam Lindén från dagiset Axel tycker om att dansa och allra mest till låten Heavypuppe. Just den fanns inte på repertoare­n då Arne Alligator och bandet Djungeltru­mman med Tomas Nyberg och Macke Granberg svängde loss i går men det...
LEIF WECKSTRÖM MEDRYCKAND­E. Fyraåriga Liam Lindén från dagiset Axel tycker om att dansa och allra mest till låten Heavypuppe. Just den fanns inte på repertoare­n då Arne Alligator och bandet Djungeltru­mman med Tomas Nyberg och Macke Granberg svängde loss i går men det...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland