Hufvudstadsbladet

Lejonen slog Tjecken med uddamålet i Karjala Cup

Kari Jalonen fick den start han vill ha som landslagst­ränare då lejonen slog Tjeckien. Nu ska perfektion­isten Jalonen finslipa spelet och göra laget bättre. Allt med sikte på vårens VM.

- Filip Saxén 029 080 1372, filip.saxen@hbl.fi, Twitter: @FilipSaxen

Jalonen såg relativt nöjd ut efter sin debut som lejonträna­re. Det betyder rätt mycket med tanke på att Jalonen ofta är rätt återhållsa­m med sina känsloyttr­ingar. Men i går både log och skrattade han flera gånger då han mötte journalist­erna efter segern över Tjeckien.

– Det är klart att det alltid är mera kul att vinna än att förlora. Men sam- tidigt måste vi se mycket cket bakom själva resultaate­t, säger Jalonen somm fick matchpucke­n till minne efter sin första seger som lejonboss.

Han är lugn, skarp p och analytisk då han an går genom vad som hänände på isen, hur han ser r på laget och vartva han vill föra spel let i fortsättni­ngen.

Han talar inte om e en lång och långsa sam process som en del av hans företrädar­e g gjort utan Jalonen säger direkt att allt siktar på att lejonen ska vara tillräck tillräckli­gt bra i VM i vår.

– Jag ska kolla på matchen som jag brukar göra – mycket noggrant. I vissa situatione­r i försvaret har vi spelare som är lite felplacera­de och det måste vi rätta till. Det kan handla om att någon är en halv meter fel, men det är för mycket. Allt måste fungera, slår han fast. Försvaret viktigast Jalonen är mycket fokuserad då han börjar gå in på detaljer i spelet och han tänker noga efter innan han ger svar och kommentera­r spelet. Det tar en stund för honom att rycka sig ur detaljerna då han ska ge svar av lite mer allmänna drag om sitt lags spel.

– Vi hittade det spel vi hade talat om. Det var egentligen bara i den andra periodens början vi inte spelade bra då vi förlorade närkamper, tappade i tempo och inte arbetade tillräckli­gt hårt.

– Vi hade hunnit träna lite specialsit­uationer inför matchen och de fungerade ju bra. Nu är det träningsle­dningens uppgift att finslipa det spel vi har.

Han säger att försvaret är den absolut viktigaste delen av spelet i turneringe­n och i fortsättni­ngen och att anfallet kommer i andra hand.

– I stora drag fungerade försvaret bra också om det kom några små missar. Delat ansvar Jalonen var också nöjd med hur tränarteam­ets samarbete fungerade under matchen. Det är en sak att fördela uppgiftern­a på förhand och en annan hur det fungerar i praktiken.

I Jalonens stab är det han själv som har hand om anfallarna medan Lauri Marjamäki är ansvarig för backarna och Ville Peltonen finns till för att ha nära kontakt med spelarna.

– Vi hade på förhand kommit överens om att vi ska försöka kommunicer­a med varandra så mycket som möjligt men det är klart att också vi behöver flera matcher tillsamman­s för att få det att fungera på rätt sätt.

– Vi kunde jobba med de saker vi ville och få fram budskapet till spelarna. Tanken är att vi alla kan ta lite av varandras roller. Om Marjamäki har en syn på anfallsspe­let ger han den trots att alla har sina egna områden.

 ?? STR/LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? AVGJORDE MATCHEN. Kari Jalonen fick en seger i sin debut. Här firar Oskar Osala (till vänster), Olli Palola och Ilari Filppula 2–1-målet som också fällde avgörandet.
STR/LEHTIKUVA/RONI REKOMAA AVGJORDE MATCHEN. Kari Jalonen fick en seger i sin debut. Här firar Oskar Osala (till vänster), Olli Palola och Ilari Filppula 2–1-målet som också fällde avgörandet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland