Hufvudstadsbladet

Inga hallonbåta­r här inte

- Krister Uggeldahl

SVART KOMEDI Det svenska ögonblicke­t

Regi: Hannu-Pekka Björkman, Minna Haapkylä, Teemu Kaskinen, Elina Knihtilä, Tommi Korpela. Manus: Teemu Kaskinen. Foto: Tuomo Hutri. I rollerna: Björkman, Haapkylä, Knihtilä, Korpela. Det går bra för den inhemska filmen just nu, åtminstone ”populärt” och kommersiel­lt sett. Å andra sidan kan det ju hända att man ibland saknar de djärva formexperi­menten, filmer som tar ut svängarna och utmanar den sedvanliga arbetsproc­essen.

Det svenska ögonblicke­t (Ruotsalain­en hetki) är kanske ett steg i den riktningen. Filmens manus är signerat Teemu Kaskinen men de facto är det fråga om ett samarbete skådespela­rna emellan som i likhet med Kaskinen begåvats med regissörss­tatus. Workshop var ordet.

Filmens öppningssc­en är som hämtad ur bröderna Coens Fargo, korsat med Blood Simple. Här är det Tommi Korpelas schlagerså­ngare, Kari Lampikalli­o, som tillsamman­s med musan och producente­n Sonja ( Minna Haapkylä) försöker dumpa ett lik insvept i den arketypisk­a mattan.

Men det är lättare sagt än gjort, och i ett desperat försök att bli av med fanstyget knackar man på hos några forna musikerbek­anta: gamla flamman Elisa ( Elina Knihtilä) och tillknäppt­a trummispoj­kvännen Antero ( Hannu-Pekka Björkman).

Det är upptakten till ett ödesdigert dygn som präglas av hemlighete­r och lögner, av svartsjuka, profession­ell bitterhet och gammalt groll. Lägg till en icke önskad graviditet i det förflutna och det känns som om man skulle ha hamnat mitt i en Lars Norén- pjäs – förvisso utan de borgerliga dygderna.

Det är just så gräsligt som det låter. Och inte blir det bättre av att handlingen punkteras av illa åtsittande surrealist­iska drömscener och pop- ”Okej, formatet är väl inte helt omöjligt – förutsatt att man står ut med de pratigt psykologis­ka, karaktärso­rienterade, turerna som inte sällan för tankarna till teaterscen­en.” video-inslag med schlagerst­änk (filmens musik, dess främsta trumfkort, är skriven av Pessi Levanto).

Okej, formatet är väl inte helt omöjligt – förutsatt att man står ut med de pratigt psykologis­ka, karaktärso­rienterade, turerna som inte sällan för tankarna till teaterscen­en. Och säkert har teamet, skådespela­rna, haft roligt när man stakat ut sina roller, udda så det förslår.

I publiken har man inte fullt lika roligt. Trots att filmmakarn­a talar om en ”svart komedi” är slutresult­atet på inget sätt humoristis­kt, snarare ångestladd­at, groteskt, unket och deprimeran­de.

 ?? VILLE TANTTU ?? HEMLIGHETE­R OCH LÖGNER. Tommi Korpela och Hannu-Pekka Björkman i den svarta komedin Det svenska ögonblicke­t.
VILLE TANTTU HEMLIGHETE­R OCH LÖGNER. Tommi Korpela och Hannu-Pekka Björkman i den svarta komedin Det svenska ögonblicke­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland