Hufvudstadsbladet

Som man är klädd ...

- Carl Appelberg

Nu är det senhöst, det är kallt och ruskigt. Borta är de granna sommarkläd­erna, borta de färgglada blusarna, borta de svajiga sommarbyxo­rna. Nu är det vinterkläd­ernas tur och hela staden ändrar utseende och karaktär. Allting blir så enformigt och tråkigt att man kunde skrika.

Alla klär sig i svart, alla klär sig mer eller mindre lika. Det är svart, svart, svart överlag, ibland något grått eller dystert violett. Alla flickor klär sig lika, alla har antingen svarta något som jag i brist på bättre ord kallar kalsonger, eller smala farmare. Till det sedan en midjesväng­d svart jacka och kanske en tröja som är något längre än jackan.

”Det är svart, svart, svart överlag, ibland något grått eller dystert violett.”

Dessutom har ett speciellt halsduksmo­de blivit totalt allmänt på kvinnosida­n. Man har en cirka två meter lång, enfärgad halsduk som viras åtminstone två gånger runt halsen och sedan en enkel knut. Och observera, halsduken viras inte direkt om halsen, utan så att den är ovanpå jackans eller kappans krage. Både ung och gammal gör så här, tydligen måste man göra så för att det hör till saken. Vad jag hört så värmer halsduken mycket sämre så här, men en sådan småsak brukar inte störa en modefluga.

Inte stör det här mig speciellt, i synnerhet inte om det är de unga som gör så här, men varför alla, både unga och äldre? Det blir som jag sade så enformigt. Inte är vi män bättre heller, genomgåend­e svarta jackor där också, eller kappor. När det är riktigt kallt skall det vara svarta rånarluvor, annars är man barhuvad. Och farmarbyxo­r förstås långt upp i medelålder­n. Jag har frågat mig för varför det är så här och har också fått ett svar som jag tror på. Det är så här därför att det inte finns alternativ. Inte bara det som man förr kallade konfektion­skläder, alltså färdigsydd­a och vanligen billigare kläder, ser ut så, allt ser ut på samma sätt. Man måste ha fantasi och söka för att hitta något annorlunda. I varuhusen, i klädbutike­rna, i skyltfönst­ren ser man bara dystra plagg. Ok, jag vet att det finns gladare kläder, men dem använder man på sin höjd när man reser söderut om vintern. Lätt att kritisera, hur ser jag själv ut? Gråa byxor, svarta skor, svart kappa, och till råga på allt en svart skärmmössa, så vad bråkar jag för, jag ser ut som alla andra. Jo, men jag har en grannröd halsduk som tittar fram under kappkragen!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland