Hufvudstadsbladet

Minnen och fynd på

Efter att Monica Blomqvist-åkermarck tog fram färgburken har möblerna i familjens hem bytt skepnad. De gamla minnesföre­målen och loppmarkna­dsfynden har åter hittat sina givna platser.

-

Det började med ett gulbrunt vitrinskåp som hängt med i köksinredn­ingen sedan 1990-talet. De vackra gamla porslinskä­rlen och de färgade bruksglase­n från 1970-talet kom inte alls till sin rätt på de gulnade hyllorna. Men i stället för att göra sig av med skåpet bestämde sig Monica Blomqvist-Åkermarck för att det skulle målas. Det var ju gjort av bastant och bra furu och hade inget annat fel än att det kändes hopplöst passé i det renoverade köket.

Hon ville måla skåpet i en speciell färg men den rätta nyansen fanns inte att få i järnhandel­n. Via en bekant fick hon höra om en färghandel som sålde en alldeles speciell målarfärg, så kallad chalk paint. Där hittade hon den rätta nyansen.

Naturen visar sig från sin sämsta sida när vi ringer på hos familjen Blomqvist-Åkermarck. Himlen är grå och vinden piskar duggregnet i ansiktet. Men i fyrarummar­en i höghuset från 1970-talet i centrum av Borgå har Monica Blomqvist-Åkermarck motat dysterhete­n i grind med stämningsf­ull belysning och levande ljus.

Familjen har bott i lägenheten sedan 1998. Barnen är fullvuxna och studerar på andra orter så de hektiska morgnarna med trängsel i badrummet och ett hav av skor i tamburen har bytts ut mot en betydligt lugnare vardag. I samband med att

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ORDNING. Enligt Monica Blomqvist-Åkermarck gäller det att kunna sätta gränser om man är en samlare och bor i höghus. Det händer lätt att man omger sig med för mycket saker.
ORDNING. Enligt Monica Blomqvist-Åkermarck gäller det att kunna sätta gränser om man är en samlare och bor i höghus. Det händer lätt att man omger sig med för mycket saker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland