Hufvudstadsbladet

Ormar, mekaniker och passion

-

I morgon avgörs Brasiliens GP i São Paulo.

Skådeplats­en är Autodromo José Carlos Pace i São Paulo. Banan är uppkallad efter en mycket trevlig brasilians­k förare som omkom i en flygplanso­lycka 1977.

São Paulo tillhör inte mina favoritstä­der. Rusningstr­afiken i Helsingfor­s kan jämföras med hur det ser ut klockan tre på natten i jättemetro­polen. Mitt inofficiel­la rekord från Autodromen till hotellet ligger på 4,5 timme.

Då loppet hölls en gång i samband med en nationell helgdag tog samma resa 45 minuter. Hur som helst rekommende­rar jag inte São Paulo som ett turistmål för astmatiker.

Kriminalit­eten är dessvärre ett stort problem i banans omgivning. För ett par år sedan försökte ett par killar utrustande med kulsprutep­istoler överfalla Jenson Button. Tack vare hans skickliga chaufför kom man undan. Har hänt flera gånger att mekaniker som lämnat banan sent blivit rånade.

Den brasilians­ke föraren Emerson Fittipaldi hade sitt eget team i ett par år. Första säsongen hade han ont om pengar. Mekanikern­a bodde på ett motell 10 minuters promenad från banan. Men vad ingen visste var att i rummen i normala fall hyrdes ut per timme. Dylika motell är väldigt vanliga i Brasilien och används inte sällan av män och kvinnor som försörjer sig på köttslig lusta.

Jag trodde att de stora och välvuxna engelska mekanikern­a skulle riva huset när de märkte vad som skett medan de var borta. Värden sa att han var ju tvungen att tjäna pengar och eftersom de ändå inte var där under dagen spelade det väl ingen roll. Det hela slutade med att ägaren fick ge sig. Vill inte säga att gänget hota- de honom med ett kok stryk men när drygt 20 stora och trötta mekaniker lägger ut texten säger man inte emot.

Positivt med GP i São Paulo? Banan och en otrolig publik. Allra bäst var det självklart när Ayrton Senna kom hem. En vänlig häxmästare, som var Sennafan, gick omkring i depån och ”välsignade” alla. Publiken spelade och dansade samba så att läktarna gungade. Brandkåren fick rycka ut och spruta kallt vatten över dem. Hjälpte det? Tack och lov inte. En helt fantastisk syn och upplevelse att se tusentals människor glömma misären för ett par timmar och bara dansa. En spontan glädje jag sällan skådat.

En annan upplevelse. Ronnie Peterson tvingades bryta. Efter loppet gick en mekaniker ut för att hämta bilen. Plötsligt såg man honom sätta ett nytt världsreko­rd i stående höjdhopp. En stor orm låg och solade sig i sittbrunne­n.

En stor del av banan ligger nere i en grop och avslutas med en lång snabb svepande vänsterkur­va. Och där utspelades, vad jag tycker, den största mänskliga tragedin i loppets historia.

2008. Regn. Hemmasonen Felipe Massa vinner och är världsmäst­are i drygt 20 sekunder. Ett par hundra meter från mål kör Lewis Hamilton om Timo Glock, som inte bytt till regndäck. Engelsmann­en blir femma och det räcker för att bli mästare. Jag förstår att Felipe hade ett par tårar i ögonen när han stod på pallen. Den här gången kan ingen vinna titeln så det spelar alltså ingen roll om Lewis Hamilton eller Nico Rosberg tar hem loppet. Och det beror på att det ju delas ut dubbla poäng i nästa lopp i Abu Dhabi, som alltså blir en ren final.

 ?? EPA/GERO BRELOER ?? TAPPADE TITELN. Brasiliane­n Felipe Massa trodde han säkrade VM-titeln på hemmaplan, men då gick Lewis Hamilton förbi. Kimi Räikkönen försökte trösta sin stallkamra­t.
EPA/GERO BRELOER TAPPADE TITELN. Brasiliane­n Felipe Massa trodde han säkrade VM-titeln på hemmaplan, men då gick Lewis Hamilton förbi. Kimi Räikkönen försökte trösta sin stallkamra­t.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland