Hufvudstadsbladet

Korna invaderade mässhallen för en helg

Stadsborna har fått bekanta sig både med ”konstiga höns” och ”skrämmande kossor”, då landsbygds­mässan Elma gått av stapeln i Mässcentre­t i Helsingfor­s under veckoslute­t.

- Fanny Fröman fanny.froman@hbl.fi Landsbygds­mässan Elma pågår ännu i dag kl. 10–17 i Mässcentre­t i Helsingfor­s.

– Då min son såg en bild på en gris och utropade: ”mamma, har grisar faktiskt fyra fötter?”, insåg jag att det var dags att ta min cityson med hit för att lära honom lite om djur, säger Eeva-Maria Juutilaine­n, som kommit till Mässcentre­t tillsamman­s med sonen PyryJuutil­ainen för att utforska landsbygds­mässan Elma.

Elma har ordnats i Helsingfor­s ungefär vartannat år sedan slutet på 1990-talet, med syftet att visa upp den finländska landsbygde­n. Bland utställarn­a finns både matproduce­nter, ekoodlare och researrang­örer, men det som ändå väcker det överlägset största intresset är husdjuren.

På lördag förmiddag kryllar det av barnfamilj­er kring korna som hämtats in i mässhallen för att bli beskådade och klappade. Korna är tama, och de flesta barn hoppar ivrigt in i inhägnader­na bland de påtagligt

”Vi var här för första gången då min äldre son, som nu är 19 år gammal, ännu var riktigt liten. Och trots att sönerna nu redan är vuxna så kommer vi fortfarand­e hit ...”

lugna, men över tusen kilo vägande bjässarna.

I år finns också grisar, åsnor, kalkoner, hönor, kycklingar, alpackor, får och ett flertal andra djur på plats på mässan. Dessutom kan man prova sina färdighete­r i mjölkning, även om kon i fråga är en konstgjord variant.

Tuija Laaksonen är en av Elmas stamgäster, och har besökt mässan nästan varje gång sedan starten på 1990-talet.

– Vi var här för första gången då min äldre son, som nu är 19 år gam- mal, ännu var riktigt liten. Och trots att sönerna nu redan är vuxna så kommer vi fortfarand­e hit, så man kan väl säga att det blivit till en tradition, säger Laaksonen.

I år är hon på plats med sin yngre son och hans flickvän.

– Jag har önskat att mina barn skulle få ett gott förhålland­e till djur. Här var det lätt för dem att närma sig djuren, då de är tama. Dessutom tycker jag själv att det är intressant att undersöka utbudet på ekologisk mat, säger Laaksonen.

Även Tiina Henry-Biabaud och dottern Tilda-MarieHenry-Biabaud har kommit till mässan för att se på djuren. I samband med Elma ordnas även skogs-, husdjurs- och hantverksm­ässorna, vilket är en god kombinatio­n för mor och dotter.

– Jag tänkte att det skulle vara roligt för Tilda att få se djuren, och själv vill jag gärna inspektera hantverken. Men Tilda verkar tycka att djuren är lite skrämmande, skrattar Henry-Biabaud.

 ?? NIKLAS TALLQVIST ?? LUGN KO. Tilda-Marie Henry-Biabaud vågade sig på att klappa den två år gamla kon Jemerald Charmaine, tillsamman­s sin mor Tiina Henry-Biabaud,
NIKLAS TALLQVIST LUGN KO. Tilda-Marie Henry-Biabaud vågade sig på att klappa den två år gamla kon Jemerald Charmaine, tillsamman­s sin mor Tiina Henry-Biabaud,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland