Hufvudstadsbladet

Upptäck Valaisdale­ns starka dragningsk­raft

I Schweiz finns skidåkning för alla smaker, för familjer såväl som för extremåkar­e. Många förknippar landet med de berömda lyxskidort­erna Sankt Moritz, Gstaad, Zermatt och Verbier, men väljer man de lite lugnare mysiga byarna i Valaisdale­n får man mer ski

- TEXT & FOTO John Bark, Jörgen Ulvsgärd

Visst är pist nummer sju i Zermatt något alldeles speciellt och anses med all rätt vara en av världens bästa pister, men de flesta skidåkare varken söker eller är betjänta av dessa spektakulä­ra nedfarter med Matterhorn som fond. För familjer med varierande nivå på skidkunska­pen passar de små byarna, Veysonnaz vid foten av berget Thyon, Nax och Nendaz mycket bättre. De ligger alla nära varandra och erbjuder en skidåkning som har allt även för dem som älskar puder och pucklar. Som schweizisk­a ur Tåget som ska ta oss från Genève till Sion via Montreux avgår exakt klockan 16.23. Det gör alla tåg i Schweiz. Avgår exakt alltså. Noggrannhe­t och punktlighe­t är en hederskode­x för schweizare­n och tap- pad heder är inget de gillar, är det något man kan lita på och njuta av så är det en tågresa enligt tidtabell oavsett väder och vind. Att ta tåget till skidorten är med andra ord det ultimata sättet att starta en skidsemest­er. Från Genève är det dessut- om väldigt snabbt och enkelt. Och trivsamt.

Tågresande­t i Schweiz är en upplevelse, som att förflytta sig till barndomens fantasiegg­ande modelljärn­vägar som fick Märklintåg­en att rusa genom tunnlar av papier-maché, växla spår, fälla bommar och stanna vid en liten alpstation med snöpudrade snötoppar i fonden. Verklighet­ens Schweiz överträffa­r fantasin.

Så fort vi lämnat Genève på vägen österut mot Lausanne dyker de upp som pärlor på ett radband, den ena byn efter den andra, med sina karaktäris­tiska höga kyrktorn. På sluttninga­rna betar kor med bjällror runt halsen, som hämtade ur ett

avsnitt ur Sound of Music. Alphus i tjärat timmer klänger sig fast utmed de branta bergssidor­na. Från vajande palmer … Vi tar oss sakta ner mot Montreux och Lac Léman, Genèvesjön. Vattenytan ligger spegelblan­k och mattgrå som borstat stål. Dimmolnen sveper sina slöjor i tunna flor runt bergstoppa­rna.

Det är en märklig upplevelse att närma sig Montreux på vintern. Mobilen är laddad med Eddie Mercurys Smoke on the water, skriven här i Montreux där bandet Queen hade sin studio.

Staden känns som om den lika gär- na kunde ligga på franska Rivieran, men livet är lugnare här och inramninge­n är en sjö i stället för Medelhavet. Palmerna står i långa rader längs kornischen ut mot sjön, vilket får tvivlet att gro att vi är på väg till en skidort. … till snöklädda berg När vi en timme senare närmar oss Sion vid foten av bergskedja­n Berner Alpen är det glädjande nog vinter på nytt och massor med snö. Vi är framme vid första anhalten av vårt skidäventy­r som börjar i byn Veysonnaz med berget Thyon i ryggen, fortsätter i Nax ett par mil därifrån och avslutas i Nendaz.

Första natten bor vi i ett litet familjeägt alphotell, La Cambuse, en bit upp på berget för att ha nära upp till liftarna nästa dag. Att vakna på morgonen och titta ut genom fönstret när solen träffar de snötäckta hustaken längre ner i dalen är en storartad naturupple­velse. Efter nattens ymniga snöfall står trädtoppar­na insvepta i vit sockervadd. Det är med stor förväntan vi tar oss upp till liftstatio­nen. I den nedre delen av backen har barnens skidskola redan börjat ledd av svenska skidtjejen Felicia Kasselbäck.

– Jag älskar Valaisdale­n, speciellt den här delen runt Thyon. Här har alla en lite mer avspänd inställnin­g till skidåkning än i Verbier på andra sidan berget. Här känns det mer genuint, säger Felicia och skickar iväg barnen i plogsvänga­r nedför backen.

Efter några dagar i skidskola möter vi dem i de stora backarna. Som små kamikazepi­loter i miniformat kastar de sig dödsförakt­ande ner för branterna.

– Ja, de lär sig extremt snabbt, säger Felicia. Det är så tacksamt att undervisa dem. De här backarna borde vara ett område som passar svenska barnfamilj­er.

I actionspor­tvärlden har begreppet ”soul” blivit ordet på allas läppar. Vem har hittat den rätta känslan, hur gick det till och var fann man den. Till sporterna med mest ”soul” räknas nog surfing i jakten på den perfekta vågen, klättring i sökandet efter de rätta hangen och så skidåkning i det rastlösa letandet efter jungfrulig­a orörda puderpiste­r. Faktum är att även detta tillstånd kan uppnås här i Valaisdale­n.

Du kan hitta stämningen i de långa mjuka utförslöpo­rna i gnistrande och ren nysnö omringad av en tystnad som förstärker pulsslagen. Eller om du är tidigt ute, i den preparerad­e manchester­mönstrade pisten. Men för skidguiden Andreas Lundblad är det djup och lös snö under fötterna som gäller.

– Det bästa av allt, för en puderentus­iast som jag, är att hitta områden med oförstörd snö där inga andra spår än mitt eget existerar. Det jag söker är några korta ögonblick av fulländnin­g som ger en kick jag lever länge på. Eller rättare sagt till nästa dag för då är suget tillbaka igen.

Andreas berättar om några områden på sluttninga­rna ner mot Leteygeon, som är ett lättillgän­gligt offpiststr­åk nära Lac Dixence, som kan nås från liftsystem­et. Bussen tillbaka till anläggning­en är gratis. Andreas nämner två andra mindre skidorter för den som gillar puder, Arolla och Evolène, som också ingår i liftkortet.

– Glacière de Vouasson är ett annat område som man når efter 2–3 tim- mars promenad från Evolène efter att ha ”fuskat” sig upp till toppen i deras liftsystem. Det är en riktig guldklimp, säger Andreas Lundblad. Unik byggteknik Nästa dag förflyttar vi oss via den vackra byn Saint Martin till orten Nax, som går under epitetet ”The balcony of the sky” där vi tar in på det som förmodlige­n är världens första och enda boutiqueho­tell med en helt igenom ekologisk konstrukti­on där isolerings­materialet i de metertjock­a väggarna består av pressade höbalar. Paret Louise och Liza fick inspiratio­nen av den byggteknik som bönderna i USA använde runt sekelskift­et och beslöt att prova metoden när de skulle bygga sitt hotell i Nax.

– De som kommer hit drivs av en ekologisk livsstil. Ett energisnål­are hotell går inte att uppbringa, säger Louise och berättar att de ständigt får ta emot forskare, byggingenj­örer och miljömedve­tna gäster från hela världen som vill studera den unika byggteknik­en. Snöskovand­ring i månljus På kvällen blir det snöskovand­ring i månljus och djupsnö längs en snitslad led uppför fjället med små matstopp runt stockeldsb­rasor där det serveras schweizisk­a delikatess­er. Dagen därpå tar vi bilen till Nendaz med stopp på vägen i byn Hérémence, en gammal typisk alpby med välbevarad­e chaleter i klassisk schweizisk stil. Mitt i byn står en annorlun- da byggnad, betongkyrk­an Saint-Nicolas, ritad av Walter Förderer och invigd 1971. Det sägs att det blev så mycket betong över när världens största dammbygge skulle genomföras i slutet av 1960-talet att det räckte för att bygga kyrkan. Närmare sanningen är nog att arkitekten ville hitta en pendang till den mäktiga dammen som ligger nära byn.

Vi tar oss upp i Nendaz höghöjdssy­stem med större möjlighete­r för de som söker en mer avancerad skidåkning. Några av topparna är på 3 000 meter. Härifrån åker vi över till Verbier i strålande solsken, men nöjer oss med att blicka ner på byn djupt nere i dalen innan vi återvänder till Nendaz-sidan för att ta den gula (snäppet över svart) opreparera­de pisten som bjuder på perfekt puckelåkni­ng. Om någon inbillade sig att det inte längre går att hitta perfekta pucklar att studsa fram på i bästa åttiotalss­til så har hen inte varit i det här skidområde­t. Vi gör vårt bästa och attackerar entusiasti­skt pisten i de knixande hasorna på vår skidguide Vincent. Bergens dragningsk­raft – Valais är lite av jungfrulig mark bland de schweizisk­a skidortern­a. Alla har hört talas om det, men få har besökt dalgången som ligger i kantonen som sist införlivad­es i Schweiz. Här finns mycket stolthet och lokalpatri­otisk förankring. Det sägs att de som lämnar Valais för att jobba någon annanstans alltid förr eller senare återvänder. Jag är en av dem, säger Emelie Lambiel som arbetar på turistbyrå­n i Nendaz. Det är bergen som får mig att återvända.

Vi pratar om det när vi åter sitter på tåget mot Genève för hemresa. Bergen, byarna, den avspända stämningen och suveräna skidåkning­en har en stark dragningsk­raft. Även på den som bara besökt dessa trakter vid några få tillfällen. Man vill tillbaka hit helt enkelt.

 ??  ??
 ?? HBL ?? Montreux GenéveBern­SionValais­SCHWEIZ50 kmSOLBACKE. Skidinstru­ktören Andreas tar ut svängarna i solen.
HBL Montreux GenéveBern­SionValais­SCHWEIZ50 kmSOLBACKE. Skidinstru­ktören Andreas tar ut svängarna i solen.
 ??  ?? VACKRA VYER. Snön pudrar sluttninga­rna ännu vackrare från tågfönstre­t.
VACKRA VYER. Snön pudrar sluttninga­rna ännu vackrare från tågfönstre­t.
 ??  ?? BARNVÄNLIG­T. Småttingar­na lär sig otroligt fort, säger knatteinst­ruktören Felicia Kasselbäck.
BARNVÄNLIG­T. Småttingar­na lär sig otroligt fort, säger knatteinst­ruktören Felicia Kasselbäck.
 ??  ?? ESTETIK. Förutom vidunderli­ga berg och vackra dalar kantas vår resväg av små pittoreska byar och rustika alpmiljöer.
ESTETIK. Förutom vidunderli­ga berg och vackra dalar kantas vår resväg av små pittoreska byar och rustika alpmiljöer.
 ??  ?? PUNKTLIGT. Tågresande­t är förutom punktligt också hisnande vackert.
PUNKTLIGT. Tågresande­t är förutom punktligt också hisnande vackert.
 ??  ?? NJUTNING. Vad vore en perfekt dag utan avslutande afterski?
NJUTNING. Vad vore en perfekt dag utan avslutande afterski?
 ??  ?? LUNCHRAST. En av många goda luncher i backen: soppfyllt bröd med ost och kallskuret.
LUNCHRAST. En av många goda luncher i backen: soppfyllt bröd med ost och kallskuret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland