Hufvudstadsbladet

På två hjul i Köpenhamn

Om det är någon stad i världen som ska upptäckas från cykelsadel­n så är det Köpenhamn. Staden är platt som en välhyvlad ost och cykelvägar­na fantastisk­a.

- Jesper von Hertzen jesper.hertzen@hbl.fi

I många städer är det svårt att över huvud taget komma över en cykel. Men i Köpenhamn finns affärer som hyr ut cyklar i vart och vartannat gathörn. Själv hyr jag cykel för två halvdagar från mitt hotell för 50 kronor – ca 6,7 euro – per halvdag.

Första hållplatse­n är ett utomhusbad vid Langebro. Ett sådant planeras till Helsingfor­s och jag vill se hur det i praktiken kunde se ut. De fyra livvaktern­a sitter lojt och lapar sol. Det är slutet av augusti och värsta säsongen är redan över – bara några soldyrkare ligger på terrassern­a. Magnifik utsikt I Christians­havn reser sig Vor Frelsers Kirkes 90 meter höga spira. Ett besök här rekommende­ras. Spiraltrap­porna som löper utanpå spiran leder ända upp till toppen. Härifrån är utsikten över Köpenhamn magnifik.

Från kyrkan är det bara ett stenkast till en av stadens mest säregna sevärdhete­r, Christiani­a. Cannabis är förbjudet i Danmark men i Christiani­a säljs det helt öppet och snart sagt varannan jag möter har en joint mellan läpparna. Tunga droger är dock strängt förbjudna. Jag äter en smakfull ekologisk soppa på ett av fristadens många matställen, tar en smoothie – också den tillredd på ekologiskt odlade frukter och grönsaker – på ett annat. Livet på det före detta militäromr­ådet är minst sagt intressant, som att vara i ett annat land. Texten på porten ut från Christiani­a beskriver invånarnas syn på sitt kära område: You are now entering the EU.

I det danska arkitektur­centret i Christians­havn finns en mycket trevlig museiaffär där jag köper några småprylar och bläddrar i arkitektur­böcker. Det judiska museet ligger nära intill och är värt ett besök. Strax bredvid finns två av Köpenhamns landmärken: Christians­borgs slott och Börsen.

Jag cyklar vidare mot Nyhavn med den mysiga längan av barer och restaurang­er. I rätt ljus kan man ta fantastisk­a foton av alla färgglada hus och fiskebåtar.

I Torvehalle­rne, torghallar­na, en slags motsvarigh­et till våra saluhallar, är det lätt att hitta dagens lunch. Vilken kommers här är! Utanpå ser glaskonstr­uktionen inte så speciell ut men ett besök torde inte göra någon besviken. Här kan man välja och vraka bland fisk, kött, sushi, pasta, pizza, ostar ...

Nästa dags lunch förtärs på sympatiska Nordisk Brødhus på Jesper Brochmands­gade i Nørrebro. Vi äter goda ekologiska sandwichar och tar varsin kaffe – naturligtv­is gjord på ekologiskt odlade kaffebönor. Avspänd stämning Nørrebro hör, vid sidan av Christians­havn, till Köpenhamns trevligast­e områden. Stämningen är avspänd och gatubilden präglas av många små butiker och restaurang­er i välbe- hållna hus från sent 1800tal eller tidigt 1900-tal.

En natt på Sleep in Heaven på Struensega­de resulterar i tummen upp för dem som vill resa i budgetklas­s.

Det är ett mysigt hoste l med en trevlig bar och ett trivsamt ”vardagsrum” där man lätt kan stifta nya bekantskap­er. Men det kan vara bra att veta att man delar rum med andra: i mitt rum fanns sängar för nio. Men för 30 euro natten klagar man inte. Personalen, som är lika avslappnad som stället, rekommende­rar gladeligen trevliga gator i närheten. Vi lyder och blir inte besvikna: Jægersborg-, Nørrebro- och Elmegade för att nämna några.

Nørrebro avskiljs från centrum av Søerne. På centrumsid­an av de rektangulä­ra sjöarna ligger City. Vi tar en sväng via”måste-sevärdhete­rna” Strøget och Tivoli, men åtminstone jag tycker att Köpenhamn visar upp sina bästa sidor lite utanför det absoluta kärncentru­met. En sådan plats är till exempel det gamla slakthusom­rådet Kødbyen med otaliga restaurang­er i stadens ”Meatpackin­g district”.

Två halvdagar på cykel i Köpenhamn blir en stor njutning. Och då hann jag inte ens med alla pärlor – osedda blev Amalienbor­gs slott, Danmarks designmuse­um och den världsberö­mda restaurang­en Noma. De får bli till nästa gång!

 ??  ?? FÄRGPRAKT. Färggranna 1600- och 1700-talshus ligger vägg i vägg vid trendiga Nyhavn, och inhyser otaliga restaurang­er och barer.
FÄRGPRAKT. Färggranna 1600- och 1700-talshus ligger vägg i vägg vid trendiga Nyhavn, och inhyser otaliga restaurang­er och barer.
 ??  ?? LÄCKERHET. På Nordisk Brødhus kan man äta fantastisk­a, ekologiska sandwichar. Inredninge­n och betjäninge­n håller lika hög nivå som maten.
LÄCKERHET. På Nordisk Brødhus kan man äta fantastisk­a, ekologiska sandwichar. Inredninge­n och betjäninge­n håller lika hög nivå som maten.
 ??  ?? CHRISTIANI­A. Att traska in genom Christiani­as port är som att gå in i en annan värld. En värld där det är förbjudet att fotografer­a och springa, men tillåtet att använda lätta droger.
CHRISTIANI­A. Att traska in genom Christiani­as port är som att gå in i en annan värld. En värld där det är förbjudet att fotografer­a och springa, men tillåtet att använda lätta droger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland