Hufvudstadsbladet

Fallet Sebastian Vettel

- Fredrik af Petersens

”Jag hatar att förlora” har Sebastian Vettel sagt flera gånger.

Och att han haft svårt att dölja det, har man sett flera gånger. Även om han stått på pallen som tvåa eller trea.

Den här säsongen har han verkligen fått lära sig att inte bara bli slagen utan dessutom frånkörd. Inte bara av Nico Rosberg och Lewis Hamilton utan också, och det svider ännu mer, av stallbrode­rn Daniel Ricciardo.

En annan stor skillnad jämfört med tidigare är att när han fick stryk av Mark Webber, som lämnade teamet förra året, hade tysken mycket svårt att dölja sin ilska. I år har den fyrfaldige mästaren åtminstone utåt accepterat sitt öde.

Vad som också svider är att han i år förlorar mot förare som han körde åttor runt de sista åren. Att han är tvungen att svänga åt sidan för att bli omkörd är en situation som han inte är van vid. Vettel är ju den som dominerat F1 de senaste åren och det var alla andra som fick ge sig när han kom dundrade med en överlägsen bil. Men vad beror svackan på?

Vettel har definitivt inte glömt hur man kör racerbil på högsta nivå. Men han har blivit bortskämd med bilar med perfekt aerodynami­k byggda av Red Bulls genialiska konstruktö­r Adrian Newey. I år kom helt nya regler: turbomotor­er, brake by wire och många andra nya system. Vettel har haft svårt att anpassa sig och sin körstil. När man inte litar på bilen vågar man ju automatisk­t inte heller köra på gränsen eller lite över som Vettel gjort tidigare. Omkörninga­r som ingen trodde var möjliga såg barnsligt enkla ut när han drog förbi på yttern eller innern. Eller till och med med ett hjulpar utanför banan.

– Nu känns det som om jag skickas till fronten där man skjuter skarpt och jag bara är beväpnad med en träklubba, beskriver Vettel situatione­n.

Så inte undra på att han skulle skruva tillbaka tiden om han kunde och sitta i någon av sina gamla vinnande bilar igen. Bilar som han alltid gav ett smeknamn. Abbey, Kinky Kyle och Hungry Heide.

Med de bilarna vann han titlar. Årets bil har han döpt till Suzy men hon har inte gett honom någon tur.

Tvärtom. Har bara gett honom bekymmer som en trilskande tonåring. Däremot har Daniel Ricciardo anpassat sig snabbt. Enligt experter är anledninge­n ganska enkel. Förra året körde han för juniorteam­et Toro Rosso, som i och för sig inte är ett dåligt stall men som inte har samma resurser som Red Bull. Austaliern kom från en ganska bra bil till en mycket bra bil så det förvånar inte experterna att han anpassade sig så snabbt och lärde sig allt nytt.

Vad som imponerat mest är att Ricciardo är så konstant och snabb med en bil som mer eller mindre är den samma som Vettels. Och att han vunnit tre lopp medan tyskens bästa placering i år är en andra plats i Singapore. Av de 13 lopp där bägge kommit i mål var Ricciardo inte mindre än tio gånger före stallkompi­sen. Stått på pallen åtta gånger. Inget dåligt resultat för ”nummer två”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland