Hufvudstadsbladet

En fullträff som smakade mycket bättre än vanligt

Oskar Osala hade ingen förklaring till lejonens fyrverkeri med fyra mål på åtta minuter.

- Filip Saxén 029 080 1372, filip.saxen@hbl.fi, Twitter: @FilipSaxen

– Jag har aldrig varit med om att bli utspelad på samma sätt som vi blev under de första tio minuterna. Det var som att möta världens bästa lag. Jag tänkte att det här kan sluta med förlust 10–0.

Oskar Osala skakar på huvudet då han står i intervjuzo­nen efter matchen mot Ryssland.

Det är lätt att förstå vad han syftar på då han talar om inledninge­n på matchen. Ryssarna pressade på, spelade ut lejonen totalt men lyckades inte göra mer än ett mål.

Det tackade lejonen för. Efter var sitt mål på var sin sida om den första periodpaus­en hände något Osala inte kunde förklara.

– Det är helt sjukt att det kan komma mål på det där sättet. Det är en så otroligt fin känsla att vara inne på planen i det där flowläget och den där euforin, säger han med blixtrande ögon.

Att matchbilde­n vände så totalt och lejonen spelade ut sina namnstarka motståndar­e enligt noter hade nog ingen räknat med i periodpaus­en.

– Vi var nog inte vakna i början av matchen och de dominerade totalt, säger Osala. Vilt firande De ryska spelarna var fysiska och starka i närkampern­a och lejonspela­rna såg små och svaga ut. Då såg Osala, som hör till de största och starkaste i laget, som sin uppgift att sätta hårt mot hårt.

Spelaren som kedjekompi­sen Ilari Filppula kallar ”världens starkaste ytter” bjöd upp till kamp och genom att jobba hårt i varje situation svängde övertaget sakta till lejonens favör.

– Det är viktigt att kunna svara på det fysiska spelet. Men det hjälper inte att ha en eller två spelare som gör det utan det måste finnas en tuffhet i hela laget och i det kollektiva spelet. Det tycker jag vi hade i dag, säger Osala.

Efter att Janne Pesonen, Esa Lindell och Kristian Näkyvä vänt 1–2 till 4–2 fick Osala sätta den sista spiken i ryssarnas kista med sitt 5–2-mål. Och han firade fullträffe­n med besked.

– Om jag gjort det där i den finska ligan hade jag nog fått böter. Men i Ryssland är det ok att fira lite mera, säger han med ett skratt.

– Det kanske blev lite överdrivet, det måste jag väl medge. Men det kändes så bra att sätta pucken i mål.

Och han kommer inte att låta sina ryska lagkamrate­r i Metallurg Magnitogor­sk glömma fullträffe­n i första hand.

– Det här lever jag nog på rätt länge där. Jag kommer att se till att de inte heller glömmer det. Fram till nästa match mellan oss och Ryssland ska jag påminna dem om det, säger han.

 ?? LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Ryssland–Finland
2–6 (1–1, 1–4, 0–1) +
Teemu Hartikaine­ns uppvisning vid 2–6-målet var superb. Han använde sin storlek och styrka för att runda Viktor Antipin och lyfte sedan snyggt upp pucken i nättaket bakom darriga målvakten Vasilij Kosjetjkin. ?...
LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Ryssland–Finland 2–6 (1–1, 1–4, 0–1) + Teemu Hartikaine­ns uppvisning vid 2–6-målet var superb. Han använde sin storlek och styrka för att runda Viktor Antipin och lyfte sedan snyggt upp pucken i nättaket bakom darriga målvakten Vasilij Kosjetjkin. ?...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland